Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия вече ще могат да убиват бездомните животни

25 юли 2023, 13:29 часа
Реклама

Съветът на Федерациите на Русия гласува закон, съгласно който предоставя права на регионите сами да избират начините за борба с бездомните животни. В закона остават изискванията, които трябва да се спазват при залавянето на бездомни животни и забраната да се "прилагат вещества, лекарствени средства, начини, технически приспособления, водещи до увреждания, травма или гибел на животните". Но се допълва от " "... ако не е установено друго от законодателните актова на субектите на Руската федерация". Това уточнение, "развързва" ръцете на отделните региони да прилагат всякакви мерки, които сметнат за необходими, тревожат се зоозащитниците. Според тях сега регионалните власти просто ще започнат да убиват безконтролно бездомните кучета и котки, оказали се на улицата.

Снимка: iStock

ОЩЕ: Путин забрани операциите за смяна на пола

Главата на Бурятия Алексей Циденов вече потвърди, че в републиката животните ще бъдат залавяне и приспивани, защото това е "по-хуманно", отколкото да се държат в приюти. 

Предисторията

ОЩЕ: Полицията в Перник разследва мъж за сексуални посегателства върху бездомни животни

От 2020 година в Русия действа закон, съгласно който бездомните животни не трябва да се убиват, включително и агресивните. Всички субекти на Руската федерация трябва да прилагат схемата: залавяне, кастриране, ваксиниране, връщане). В повечето региони обаче продължават убийствата на бездомни кучета и котки, използвайки "вратички" в нормативните актове.

Жестокост

Към 2023 г. критиците на закона стават все повече. Един от най-яростните, от които е бившата кметица на Якутски депутат от "Новые люди" Сардана Авксентиева. В последната година от нейния мандат в Якутск в местния приют са открити труповете на над 200 кучета и котки. 

Тогава от ветеринарното управления заявяват, че всички животни са били болни от бяс. Но зооактивистите са уверени, че животните са убити, за да не се харчат пари за техните нужди. 

Според първоначалния замисъл регионите е трябвало да получат възможност да решават самостоятелно как да контролират числеността на уличните животни. През април 2023 г. е внесено предложение в Държавната дума, но няколко дни по-късно долната камара регистрира друг документ, с участието на десетки депутати. Документът минава първо четене на 16 май.

Снимка: iStock

Необходимостта от поправки се обяснява с искания от различните региони. Малко преди внасянето на документите в Държавната дума по едно и също време в две руски области - Астраханска и Оренбурска, бездомни кучета са нахапали до смърт двама души. Жертвата в Оренбург е била дете. Чиновниците представят това като еднозначен аргумент, колкото се може по-скоро да започнат да се убиват бездомните кучета. 

Какви ще са последиците

Зоозащитниците и специалистите в областта на поведението на животните са уверени, че давайки възможност на регионите да се откажат от програмата "залови, кастрирай, ваксинирай, върни" ще стане само по-лошо. 

"В областите, в които наблюдаваме по-жестоко отношение към кучетата, животните имат ответна реакция - т.нар. инструментална агресия, когато кучето знае, че не може да очаква нищо добро от човека.", коментира кинологът Олга Стернина за Медуза.ио.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес