Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Чехия стават задължителни респираторните маски

19 февруари 2021, 15:31 часа • 1791 прочитания

Чешкото министерство на здравеопазването въведе в републиката задължението да се носят респираторни маски, които са с повишена степен на защита срещу коронавирус, на обществени места от понеделник. Това съобщи чешката телевизия, цитирана от ТАСС.

Мярката се въвежда поради ускоряващото се разпространение на британския щам на коронавируса в страната. Обикновените медицински маски, според ведомството, вече не са подходящи със влошаването на епидемиологичната ситуация в републиката.

По-специално носенето на респираторни маски ще стане задължително в магазините и обществения транспорт. Спрямо нарушителите могат да се прилагат административни мерки.

От 5 октомври в Чехия беше възстановено извънредното положение, което беше в сила от 12 март до 17 май 2020 г. Този път то беше въведено до 28 февруари. В страната работят само аптеки и магазини, които осигуряват основни нужди на населението. На ресторантите и кафенетата е разрешено да продават храни и напитки само за вземането им през специално оборудван прозорец.

В републиката има и други тежки ограничения, насочени към намаляване на социалните контакти, включително забрана за свободно движение на гражданите през нощта. От 30 януари на чужденците е разрешено да влизат на територията на Чехия само при спешни случаи.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес