Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Австрия разформироват едно от националистическите братства

31 януари 2018, 14:39 часа • 1545 прочитания

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви днес, че ще бъде разформировано едно от противоречивите националистически братства в страната, след като се разбра, че негови членове са отпечатали сборник с песни, които възхваляват Холокоста и други нацистки зверства.

Текстовете в книгата, създадена през 1997 г. от организацията Germania zu Wiener Neustadt, включват "Напред с газа, стари германци, можем да го направим на седем милиона", съобщават медиите.

Шест милиона евреи са били убити в Холокоста по време на Втората световна война, много от тях в газовите камери. Други песни в книгата хвалят военнослужещите от Waffen SS и нацистките парашутисти, за военни престъпления, извършени в Гърция, допълва БГНЕС.

Скандалът взе политическо измерение, тъй като доскоро заместник-председателят на братството беше Удо Ландбауер, кандидат на крайнодясната Партия на свободата (АПС) на местните избори в Долна Австрия.

Той също така постави под натиск канцлера Себастиан Курц, тъй като през декември формира коалиция на федерално равнище с антиимигрантската, ислямофобска АПС, като даде на партията министерствата на вътрешните и външните работи и отбраната.

Много от членовете на АПС, създадена от бивши нацисти през 50-те години, са членове на студентски братства, някои от които са пронемски, и участват в дуели с мечове и осветени с факли процесии.

От АСП са на мнение, че братствата са безвредни, а лидерът й Хайнц-Кристиан Щрахе каза в петък, че "антисемитизмът, тоталитаризмът (и) расизмът са противоположни на братското мислене".

Случаят също така предизвика смущение сред лявоцентристките социалдемократи, след като стана ясно, че член на партията - един от четиримата разследвани от прокурорите - е илюстрирал книгата с песните.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес