Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгарски закон може да направи украинските бежанци бездомни

21 август 2024, 17:03 часа • 2888 прочитания

В Унгария влезе в сила нов закон, който може да принуди хиляди украински бежанци да излязат на улицата или да се върнат обратно в Украйна.

Още: Кабинетът отпусна нови над 4 милиона лева помощ за разселените лица от Украйна

Будапеща ще помага само на някои украинци

Нормативният акт ограничава държавната подкрепа за украинците само до тези хора, които идват от пряко засегнати от боевете райони. В списъка са включени 13 региона в Украйна. Самият списък ще бъде актуализиран ежемесечно от унгарското правителство на Виктор Орбан.

Не е известно колко от 31 000-те украинци, които намират подслон в Унгария, ще бъдат засегнати от новия закон.

Според правозащитни групи най-уязвими са тези от ромското етническо малцинство от най-западната Закарпатска област, които все още живеят в приюти, а сега те ще бъдат затворени, пише BBC. Тяхното положение се усложнява от факта, че много от тях са с двойно украинско-унгарско гражданство и им е отказана помощ в други страни от Европейския съюз с мотива, че са унгарци.

Още: "Унгария аут от Шенген заради руските визи": Евродепутати молят Фон дер Лайен

Снимка: Getty Images

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че промяната в закона означава, че около 2000-3000 бежанци „ще загубят достъп до субсидирано настаняване“. „Много от тях се сблъскват със значителни пречки при осигуряването на алтернативно жилище поради липса на финансови средства, но и поради нежеланието на собствениците да отдават жилища под наем“, казват от агенцията. Допълват, че за мнозина промяната ще доведе до загуба на работа и ще се отрази на записването в училище, "застрашавайки постигнатите до момента положителни резултати в областта на интеграцията".

Съгласно новия закон само украинците, чийто последен официален адрес в Украйна е бил в район, „пряко засегнат от военни операции“, продължават да имат право на държавна помощ. Тя включва безплатно жилище и основна месечна сума.

Противоречивите действия на Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-яростните критици на имиграцията. Освен това той често блокира помощта на ЕС за Украйна и се изказва против някои санкции, наложени на Русия за агресивната ѝ война.

Междувременно Унгария облекчи визовите изисквания за руснаци и беларуси: Как Унгария иска да привлича работна ръка от Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес