Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна задържа шпионин, предавал на Русия данни за границата с Беларус

24 юни 2024, 14:16 часа

На 24 юни Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е задържала мъж, шпиониращ за Русия, който е предал информация за позициите и отбраната на украинските войски по границата с Беларус.

Реклама

"По указание на окупаторите (руските военни - бел. ред.) "къртицата" е установила местонахождението на укрепените райони и приблизителния брой на украинските войски, защитаващи границата с Беларус", се казва в съобщение на СБУ в Телеграм. "Той също така се опита да предаде координатите на складове с оръжие и боеприпаси на въоръжените сили на Украйна в региона".

Още: Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката в Севастопол (ВИДЕО)

Обещанията на Русия към шпионина

От СБУ заявиха, че на мъжа е било обещано да бъде "евакуиран" на окупирана от Русия територия в замяна на изпълнението на задачата му.

Агенцията съобщава също, че той е бил вербуван онлайн от Олексий Добрицки от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), който се намира в окупираната от Русия част на украинската Луганска област.

Предполагаемият руски агент в момента е задържан по обвинение в държавна измяна, извършена при военно положение, и ако бъде осъден, го грози доживотен затвор.

Още: Ранен си - убивам те: Глупост в руската армия. Падна ли крепост на ВСУ до "Пътя на живота"? (ВИДЕО)

Снимка: ssu.gov.ua

Още: За първи път: HIMARS порази Курска област. Уникална операция на украинските морски дронове

Подобнен случай

СБУ е задържала редица украинци, обвинени в сътрудничество с руските сили. Съвсем наскоро, на 19 юни, руски сътрудник, който шпионирал украинските позиции край Бахмут през пролетта на 2023 г., беше осъден на 15 години затвор.

Според СБУ неназованият мъж е предоставил геолокализирани данни за украинските позиции на руски агенти, които след това са използвали разузнавателните данни за планиране на операции, включващи въздушни бомби, артилерия и щурмови атаки.

Още: Борел предупреди: Путин се готви за продължителна война в Украйна

Украинецът, жител на Константиновка в Донецка област, е бил задържан през май 2023 г., когато активно е провеждал разузнаване в близост до военен обект. Първоначално мъжът е бил вербуван от служител на руската разузнавателна служба и му е било обещано заплащане. Той редовно е общувал с руски агенти, използвайки анонимен акаунт чрез приложение за съобщения. Текстовите разговори редовно са били изтривани от мъжа, за да не бъде разкрит, твърди СБУ.

*Заглавната снимка е илюстративна.

Още: 14-и пакет санкции: ЕС забрани на партии и НПО-та да получават пари от Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес