Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна и Молдова вече са със статут на наблюдатели в Европейския парламент

25 октомври 2023, 10:12 часа • 1460 прочитания

Законодателите от Молдова и Украйна могат да се присъединят към Европейския парламент като наблюдатели, докато двете страни очакват присъединяване към ЕС. Това съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за „Политико“.

Тя обаче подчерта, че за да осъществи тази инициатива, тя ще трябва да получи подкрепата на политическите групи в парламента, както и да предостави подобна възможност на други кандидати за членство в ЕС.

Както уточни Мецола, членовете наблюдатели от Украйна и Молдова няма да имат право на глас и ще бъдат номинирани, а не избирани. В същото време те ще получат официално места в Европейския парламент, благодарение на което броят на институцията ще се увеличи от 705 на 720 след европейските избори през юни 2024 г. "Ще трябва да видим кога ще се случи това, в кой момент те ще придобият право на глас", добави тя.

Още: ЕП осъди атаката на "Хамас" срещу Израел

Украйна и Молдова станаха кандидати за членство в ЕС през юни 2022 г. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да приеме Украйна и Молдова, за да "предотврати влиянието им от страни, които не споделят ценностите на блока". Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Украйна и други страни кандидатки могат да се присъединят към ЕС до 2030 г.

Призив в ЕС: Да спрем парите за Сърбия, ако тя има общо с фаталната престрелка в Косово

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес