Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското разузнаване: Путин планира да използва Крим за ядрени провокации

06 януари 2023, 15:34 часа • 6139 прочитания

На територията на Крим Русия е разположила носители на ядрени оръжия с наземно, въздушно и морско базиране. По такъв начин руският президент Владимир Путин разглежда територията на полуострова като плацдарм за ядрени провокации срещу Украйна. Това съобщи на 6 януари в ефира на телевизионния канал FREEDOM представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов.

По думите му Министерството на отбраната не изключва заплахата от ядрена провокация от страна на Крим, както и от Беларус, но ситуацията се следи от украинското разузнаване, така че няма да има изненада в това отношение. В същото време Кремъл е наясно, че всяка подобна провокация ще бъде последната стъпка към края на режима на Путин, подчерта Юсов.

ОЩЕ: Руско ядрено оръжие в Крим и Беларус: Темата е гореща, нова украинска атака в Крим (ВИДЕО) 

Оценявайки военнополитическите цели на Путин през 2023 г., Юсов отбеляза, че приоритет на руския президент на първо място е окупацията на цялата територия на Луганска и Донецка област и задържането на Кримския сухопътен коридор. За изпълнението на тези задачи е възможно той да се опита да отвлече вниманието на Въоръжените сили на Украйна с провокации в други направления, включително откъм Беларус.

ОЩЕ: ВСУ: При нахлуване откъм Беларус руските войски ще бъдат спрени още на границата

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес