Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински дронове удариха руско военно летище чак в Северна Осетия: Операция на ГУР (ВИДЕА)

08 юни 2024, 14:24 часа
Реклама

На 8 юни украински дронове за първи път достигнаха и до Северна Осетия и по-конкретно до руското военно летище при град Моздок, където са базирани самолети, извършващи ракетни атаки срещу Украйна, включително бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3, които изстрелват крилати ракети Х-22, както и изтребители МиГ-31К, които са носители на ракети "Кинжал".

Операцията е дело на Главно разузнавателно управление, разказа източник оттам пред "Украинская правда", споделяйки: "Това е планова работа на украинското разузнаване с успешно използване на подобрени вътрешни средства".

Това е първото нападение срещу летището в Моздок, потвърди източникът. Става въпрос за преодолени от украинските дронове над 1000 км. Той добавя, че територията на Руската федерация, която може да бъде засегната от действията на украинските безпилотни апарати, все повече се увеличава и нито едно руско военно съоръжение вече не е в безопасност.

Още: Една украинска бригада удържа три руски в Покровското направление: Напрежението расте (ВИДЕО)

Властите на Северна Осетия побързаха да заявят, че пораженията са "незначителни" и че руското ПВО било свалило три дрона над региона.

Ръководителят на републиката Сергей Меняйло обяви, че украинската атака е отблъсната и има дребни разрушения, но заради безопасността на гражданите всички обществени събития в района на Моздок са отменени. Интересно е, че въпреки настояванията му, че се касае за малки щети, той предупреди гражданите да не снимат и да не публикуват в социалните мрежи снимки и видеа.

Още: Нова нощна атака в Крим - взривове и догадки

Междувременно Радио Свобода публикува сателитни снимки, потвърждаващи удара по летището.

Летището в Моздок има дълга история на използване, датираща още от времето на СССР. То е използвано и по време на първата и втората руско-чеченска война, както и при руско-грузинската война през 2008 г. Използва се активно и след руската инвазия в Украйна като от юни 2023 г. на него се базират бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3, с които руснаците нанасят ракетни удари по Украйна. Сателитни изображения от 22 април 2024 г. показват, че на летището тогава е имало 6 стратегически бомбардировача Ту-22М3, 4 самолета Су-24М/МР и около 20 хеликоптера от различни типове.

Още: Рогозин е подплашен: Украинските дронове са навсякъде над главите ни. Мрачно зрелище (ВИДЕО)

Още: Нямаме гориво, зле сме с дроновете, артилерията: Известен руски канал се жалва

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес