Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тереза Мей подава оставка преди следващата фаза на Brexit

27 март 2019, 20:00 часа • 7003 прочитания

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка преди следващата фаза в преговорите за Brexit.

"Готовa съм да напусна тази работа по-рано, отколкото възнамерявах, за да направя това, което е правилно за нашата страна и нашата партия", каза Мей пред консервативните депутати от комитета 1922.

„Знам, че има желание за нов подход - и ново ръководство - във втората фаза на преговорите за Brexit - и няма да преча на това”, заяви премиерът.

Тя обеща да подаде оставка, след като сделката ѝ за Brexit с ЕС бъде приета от Камарата на общините. "Трябва да постигнем сделка и да изпълним Brexit", призова Мей съпартийците си.

"Тя беше страстна, но не емоционална. Всички сме травматизирани в този момент от тези преговори", разказва пред CNN депутатът от консерваторите Саймън Харт.

Оставката на Мей е поредният драматичен обрат в тригодишната криза на Великобритания за Brexit, но все още не е сигурно как, кога и дори дали ще напусне Европейския съюз.

На практика тя заложи премиерския си пост, за да получи парламентарна подкрепа за мъчително постигнатата сделка с Брюксел, за да може страната ѝ да напусне ЕС със споразумение. Британският парламент трябва да реши одобрява ли сделката преди крайния срок на 12 април.

"Моля всички в тази зала да подкрепят сделката, за да можем да изпълним нашия исторически дълг - да изпълним решението на британския народ и да напуснем Европейския съюз по плавен и нормален начин", призова Мей.

Очаква се правителството да върне сделката в парламента за трето гласуване в петък.

"Беше неизбежно и чувствам, че е взела правилното решение. Тя всъщност е прочела настроението на партията, което беше изненада", каза консервативният депутат Полин Латъм, цитирана от Reuters.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес