Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Трябва да свикваме да живеем с коронавируса

21 април 2020, 18:40 часа • 7118 прочитания

Световната здравна организация (СЗО) предупреди във вторник, че смекчаването на мерките за забавяне на разпространението на новия коронавирус трябва да бъде постепенно и че ако рестрикциите бъдат премахнати прекалено рано, това може да доведе до нова вълна на увеличение на броя на инфекциите, предава Reuters, цитирани от "Фокус". 

Според регионалния директор на СЗО за Западния Тихи океан Такеши Касай, ограничителните мерки са доказали, че са ефективен способ и хората трябва да са готови за нов начин на живот, който да позволи на обществата да функционират, докато същевременно заразата е под контрол.

„Трябва да адаптираме живота и здравните си системи към епидемията“, заяви той по време на онлайн пресконференция. „Поне докато не бъде намерена ваксина или много ефективно лечение, този процес ще трябва да стане новото ни нормално състояние“.

Правителствата, които обмислят премахването на мерките за блокиране, трябва да го правят внимателно и поетапно и да продължат да наблюдават епидемичната ситуация, каза той. Докато коронавирусът циркулира, никоя страна не е в безопасност от потенциално огромно огнище, предупреди Касай.

Въпреки че през последните седмици Западният Тихи океан е много по-слабо пострадал от епидемията, отколкото Съединените щати или Европа, случаите в Япония и Сингапур се увеличават, отбелязва британската агенция.

Касай също предупреди, че епидемията не трябва да нарушава ваксинационните програми срещу други заболявания като полиомиелит, морбили и рубеола. В противен случай Западният Тихи океан може да се сблъска с нова криза, когато здравните системи вече са напрегнати.

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес