Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

17 май 2024, 16:43 часа • 2922 прочитания

Днес Съвет на Европейския съюз реши да спре разпространението в ЕС на четири медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресивна война срещу Украйна. Това са Гласът на Европа, РИА Новости, Известия и Российская газета.

Още: ЕС ще санкционира руска медия

Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са от съществено значение и инструмент за подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни, пишат от Съвета. Мерките няма да попречат на тези медии и техния екип да извършват дейности в ЕС като изследвания и интервюта.

Медийна манипулация

Руската федерация се включи в систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае и подкрепи своята пълномащабна агресия срещу Украйна и да засили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави, и на ЕС и страните членки. По-специално дейностите по пропаганда, манипулиране на информация и намеса многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава и нейните власти, украинските граждани, както и европейските политически партии, особено по време на изборни периоди, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинствата и функционирането на демократичните институции в ЕС и нейните държави-членки.

През март Съветът призова за допълнителни мерки за отслабване на способността на Русия да продължи да води агресивната война, включително чрез засилване на санкциите. Европейският съюз вече наложи 13 санкционни пакета в отговор на пълномащабната руска инвазия в Украйна, целящи да подкопаят икономиката на Москва и способността ѝ да поддържа войната. Очаква се през следващите месеци лидерите на ЕС да въведат 14-и пакет.

Още: Пропаганда в действие: Съвместна държавна медия създават Русия и Беларус

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес