Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събарят охладителната кула на АЕЦ "Запорожие" ще бъде разрушена

05 септември 2024, 16:54 часа • 2842 прочитания

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че вероятно ще се наложи разрушаването на охладителната кула, повредена при пожар в окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ.

"Тази голяма конструкция не може да се използва в бъдеще, така че вероятно ще бъде разрушена в даден момент", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси по време на посещение вчера в атомната електроцентрала.

Охладителната кула на най-голямата атомна електроцентрала в Европа бе повредена по време на пожар през август. Украйна обвини руските окупатори, че са причинили пожара, докато ръководството на централата, назначено от Русия, и администрацията на окупираната част от украинската Запорожка област, от друга страна, обвиниха за нападението украински безпилотен летателен апарат. Още: Шефът на МААЕ отива утре в АЕЦ "Курск", сравни я с АЕЦ "Запорожие"

Тогава Гроси заяви, че повредата на охладителната кула не застрашава безопасността на шестте реактора в централата, които в момента не работят. Още: Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация

АЕЦ "Запорожие", която руските сили окупираха преди близо две години и половина в началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна, неведнъж е била обект на нападения или саботажи, за които Москва и Киев си отправят взаимни обвинения, отбелязва ДПА.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес