Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандал: Урсула фон дер Лайен е преизбрана начело на Еврокомисията (ВИДЕО)

18 юли 2024, 15:15 часа • 8567 прочитания

Урсула фон дер Лайен ще продължи да ръководи Европейската комисия. Днес, 18 юли, мнозинството от евродепутати подкрепи кандидатурата ѝ за преизбиране на най-висшия пост в изпълнителния орган на ЕС.

"За" оставането на Фон дер Лайен от Европейската народна партия (ЕНП) на позицията председател на ЕК гласуваха 401 членове на ЕП, а 284 бяха "против". 15 евродепутати се въздържаха. 7 от бюлетините бяха празни. Гласуваха общо 707 от 720 членове на Европарламента.

Мандатът на председателя на Европейската комисия е 5 години.

Скандал с Фон дер Лайен и Covid-ваксините

Преди това групата на "Левицата" поиска отлагане на избора на председател на ЕК. "Г-жа Фон дер Лайен подробно днес говори за прозрачност и отчетност. Вчера съдът на ЕС постанови решение, съгласно което ЕК незаконосъобразно не е оповестила съдържанието на договорите, които е сключила за обезпечаването с ваксини срещу Covid-19. Прозрачността е в основата на европейската политика, а ЕП трябва да може надлежно да изпълни функциите си на орган, упражняващ контрол над ЕК. Средствата на данъкоплатците трябва да се използват за обществеността, не за големите фармацевтични компании", обявиха от "Левицата". Те поискаха гласуването да бъде отложено за септември. ЕП отхвърли искането на групата.

От ЕНП се възпротивиха срещу "Левицата": "Вчера Съдът на ЕС оповести решение по дело, заведено срещу ЕК. В много от твърденията си Съдът използва логиката на ЕК. Въпросното искане е изцяло политически мотивирано".

Още: Мъгляви отговори за ковид ваксината на Pfizer пред Европейския парламент предизвикаха скандал (ВИДЕО)

Общият съд на Европейския съюз се произнесе срещу решението на Комисията да редактира голяма част от договорите, преди да ги предостави.

Снимка: Europarl.europa.eu

Една от групите, от които Фон дер Лайен търси подкрепа, са "Зелените", чиито членове заведоха това съдебно дело за ваксините. Те са подали искания за достъп до договорите за ваксини и някои свързани с тях документи, за да разберат подробности за споразумението между ЕК и производителите през 2021 г. Комисията се съгласи да предостави само частичен достъп до някои договори, като се аргументира, че някои части са били редактирани с цел защита на търговски интереси или по въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот. След това зелените евродепутати заведоха делото срещу ЕК заради отказа.

В сряда съдът частично уважи иска на евродепутатите и отмени решението на Комисията да редактира части от договорите. Той се противопостави на решението на Комисията да скрие разпоредбите за обезщетяване, твърдейки, че ЕК не е успяла да докаже как тези клаузи биха накърнили търговските интереси на фармацевтичните компании.

Комисията също така отказа да разкрие личните данни на длъжностните лица, които са преговаряли за закупуването на ваксините, поради съображения за защита на личните данни. Съдът обаче установи, че членовете на ЕП са доказали "обществения интерес" от идентифицирането им, за да се провери дали те са имали някакви конфликти на интереси.

"Сега новата Европейска комисия трябва да адаптира работата си по заявленията за достъп до документи, за да бъде в съответствие с днешното решение", каза Тили Мец - един от зелените евродепутати, подали иска.

Петер Лиес - член на Европейския парламент от Европейската народна партия - омаловажи решението на съда. Според него е "оправдано", че Комисията се е съгласила с някои от исканията на фармацевтичните компании, включително редактирането на определени клаузи, за да осигури бърз достъп на Европа до ваксини.

Изпълнителният орган на ЕС обяви, че "внимателно ще проучи решенията на Съда и техните последици" и че "запазва правните си възможности", предаде Politico. Комисията може да обжалва решението в срок от два месеца и 10 дни от постановяването му.

Други дела, свързани с договорите с Pfizer и комуникацията между Фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Алберт Бурла, също са висящи в различни юрисдикции на ЕС.

Още: И новият Европейски парламент избра Роберта Мецола за свой председател

Обещанията на Фон дер Лайен

Истински Европейски съюз на отбраната с общ въздушен щит, двойно по-голям по численост Европол и тройно по-голям Фронтекс за защита на външните граници. Това е едно от обещанията на Фон дер Лайен, направено в речта ѝ пред Европейския парламент по-рано днес.

Тя посочи и конкретни насоки за повече конкурентоспособност и иновации, спазване на Зелената сделка, подобряване на достъпа до жилища за европейците, намаляване на цените на енергията. Обеща да помогне и на земеделците, които през настоящата година протестираха в цяла Европа.

Още: ЕС на отбраната, достъпни жилища и по-ниски цени на енергията: Обещанията на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

Снимка: Europarl.europa.eu

Реакции

В отговор на речта ѝ членовете на ЕП подчертаха, че е важно да се вслушваме повече в мнението на работниците, земеделските стопани и производителите. Те приветстваха новия политически акцент върху жилищното настаняване и подчертаха необходимостта от лоялна международна конкуренция, силна подкрепа за Украйна, прекратяване на войната в Газа и по-добър контрол върху миграцията. Много от тях призоваха за продължаване на усилията за противодействие на възхода на крайнодясната политика и за насърчаване на социалната справедливост, действията в областта на климата и равенството между половете.

Няколко членове на ЕП поискаха да се обърне по-голямо внимание на борбата с бедността, безработицата и за солидарна Европа.

Някои евродепутати също така изтъкнаха, че е важно да се вслушваме в желанието на гражданите за защита, идентичност и суверенитет, като отхвърлиха прекомерното регулиране и масовата имиграция и същевременно призоваха за стратегическа автономия.

Имаше и осъждане на настоящите икономически и селскостопански политики - евродепутатите, които критикуваха Фон дер Лайен за това - се застъпиха за Европа на свободните и суверенни нации.

Германката е ръководител на Еврокомисията от 2019 г. насам. Беше част от федералното правителство на Германия между 2005 и 2019 г., като заемаше постове в кабинета на Ангела Меркел - последно като федерален министър на отбраната. Фон дер Лайен е член на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) и на свързаната с него Европейска народна партия (ЕНП). На 7 март 2024 г.

ЕНП я избира за свой кандидат, който да води кампанията за изборите за Европейски парламент. След вота ЕНП отново е най-голямата група в законодателния орган на ЕС.

Още: Ясни са зам.-председателите и квесторите на ЕП, има и българско участие

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес