Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Склад за гориво е пламнал на атакуваното с дронове руско военно летище "Ханская" (СНИМКИ, ВИДЕО)

10 октомври 2024, 09:26 часа • 1000 прочитания

Склад за гориво и смазочни материали гори до пистата на военното летище "Ханская" в Адигея (Краснодарския край на Русия) след атака с дрон, съобщава украинският OSINT канал "Око Гора", който работи с отворени източници на информация.

Съобщението идва след сутрешното нападение на 10 октомври на място, където е базирана 272-ра авиационна учебна база "Полоцкая" към Краснодарското висше военно авиационно училище "А.К. Серов": Атака с дронове срещу руско военно летище в Адигея, има пожар (ВИДЕО).

Твърди се, че на мястото на пожара може да се е намирал склад за гориво и смазочни материали, който преди това е бил регистриран от системата за наблюдение на пожари на НАСА.

Вероятно е било унищожено съоръжение за съхранение на гориво и смазочни материали, казва и ръководителят на украинския Център за борба с дезинформацията Андрий Коваленко.

Резервоар за гориво или склад за бомби?

Според друг OSINT канал - MT Anderson - там може да е имало резервоари за гориво за самолети или склад за бомби.

Евакуация

По-рано ръководителят на Адигея потвърди нападението и последвалия пожар „в покрайнините на Майкоп“ и обяви евакуация на жителите на село Родников, което е в съседство с военното летище "Ханская". Около 1300 души бяха евакуирани.

Местните жители съобщиха за атаката срещу летището , а системата за наблюдение на пожарите на НАСА е регистрирала пожар до пистата.

През изминалата нощ системите за противовъздушна отбрана на Русия унищожили и прехванали 92 украински дрона, твърди руското военно министерство. Над територията на Краснодарския край, където е атакуваното военно летище, били прехванати и унищожени 47 безпилотни машини, над територията на Курска област - 12, над Ростовска област - 9, над Брянска област - 4, над Белгородска област и окупирания Крим - по два, над Воронежка област - един, а над водите на Азовско море - 15 дрона, казват от руското МО.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес