Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц планирал разговор с Путин за първи път от две години насам

01 октомври 2024, 14:50 часа • 960 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц иска да осъществи пряк контакт с руския диктатор Владимир Путин за първи път от почти две години насам. Това съобщи германското издание Die Zeit, позовавайки се на информация от правителствени кръгове.

Медията пише, че се планира телефонен разговор между Шолц и Путин в навечерието на срещата на Г-20 в Бразилия, която ще се състои на 18-19 ноември. Информацията обаче гласи, че все още Берлин не е поискал официално това от Москва.

Още: Зеленски и Шолц разговаряха при закрити врата без преводачи

Последният разговор между Шолц и Путин

Шолц ще бъде първият правителствен ръководител на най-важните държави, подкрепящи Украйна, който ще възобнови прекия контакт с Путин, твърди Die Zeit. Последният телефонен разговор между двамата бе проведен през декември 2022 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и бившият британски министър-председател Борис Джонсън също са разговаряли за последен път директно с Путин през 2022 г. Диктаторът изпадна в тежка изолация, откакто започна войната в Украйна през февруари същата година.

Снимка: president.gov.ua

Междувременно ситуацията в Украйна остава напрегната. От месеци насам Русия атакува енергийните обекти на съседката си, а зимата наближава. В средата на октомври в Германия ще се проведат преговори за по-нататъшна подкрепа за Украйна - срещата във формата "Рамщайн". САЩ и Германия са най-големите доставчици на оръжие за Киев.

Още: Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег

Евентуалният разговор на Шолц с руския диктатор идва в период на подновена ядрена заплаха от страна на Путин. Той заяви, че ще разшири критериите за евентуално използване на ядрено оръжие срещу неядрена страна, ако тя е подкрепяна от ядрена държава и така нанесе поражение с конвенционални оръжия по Руската федерация.

Русия също така обяви, че възнамерява да увеличи още повече военните си разходи. В бюджета за 2025 г. са планирани около 130 млрд. евро, т.е. около 30% повече.

Още: Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

Източник: Die Zeit

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес