Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ побъркаха Русия - дават милиони за арменската полиция

19 юли 2024, 10:47 часа • 1800 прочитания

16 млн. долара от САЩ за финансиране на полицията в Армения и реформи в системата на арменската полиция – това беше обявено при посещение в Ереван на американския зам.-секретар по гражданската сигурност и правата на човека Узра Зея. Основното, за което САЩ плащат, е формиране на патрулна полиция в Армения (КАТ). Отделно, ще бъде назначен американски военен консултант за арменската армия – от 16 юли започна съвместното американско-арменско военно учение "Партньор Орел".

Новината моментално предизвика реакция и в Русия.

Още: Нокдаун за Путин: Армения отива на срещата за 75 години НАТО

САЩ си купува силовия апарат в Армения

Популярният руски военно-пропаганден канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, моментално обяви, че "навлизането в правоохранителната сфера е любимата стратегия на американците в постсъветското пространство. Колкото и да е странно, Зея посети и Молдова миналата година, където донесе 22 милиона долара за специални комуникации за силите за сигурност". "Рибар" твърди и, че "като се има предвид непопулярната политика, следвана от прозападните правителства в постсъветските републики, американците трябва да поемат контрола върху медиите и местните правоприлагащи органи". Каналът набляга на протестите срещу арменския премиер Никол Пашинян, който твърдо пое курс на отдръпване от Русия след загубата на Нагорни Карабах, но услужливо пропуска как когато това се случи, имаше далеч по-мащабни протести и на тях арменци късаха руските си паспорти и директно псуваха издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, което не е признак на любов и подкрепа към политиката му: След краха в Нагорни Карабах: Арменци късат руски паспорти, скандират лозунги против Москва (ВИДЕО)

Подсилвайки горчилката на "Рибар" и на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, която определи визитата на Узра Зея като опит на САЩ да действа срещу интересите на Русия в Северен Кавказ, Зея отбеляза, че участието на Армения в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) остава избор на Армения, който САЩ ще уважат, но че САЩ не виждат доказателства, които да предполагат, че "военното присъствие на Русия допринася за по-мирен и стабилен регион на Южен Кавказ".

ОЩЕ: Евразийска система за сигурност: Русия преследва имперски интереси в Украйна, Молдова и Армения

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес