Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците откриха огън по товарен кораб, плаващ към украинско пристанище в Черно море

13 август 2023, 15:24 часа
Реклама

Сутринта на 13 август руски кораб в Черно море е открил "предупредителен" огън по товарния кораб "Сукру Окан", плаващ под флага на Палау, на път към украинското пристанище Измаил.

Твърденията на руското военно министерство са, че капитанът на кораба не бил отговорил на "искания да спре за проверка за превоз на забранени стоки". Освен че открили огън от патрулния кораб "Василий Биков", руснаците са вдигнали във въздуха и боен хеликоптер Ка-29.

След това, според руската версия, руските военни се качили на кораба и извършили "инспекция". По-късно корабът е продължил по пътя си.

ОЩЕ: Киев обяви временни коридори за търговските кораби, плаващи към/от пристанищата на Украйна

Политическият анализатор на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке сподели видео от хеликоптер, летящ ниско над палубата на кораб и буквално опитвайки се да го бута, за което твърди, че е от този случай - не се вижда хеликоптерът да каца успешно на палубата на товарния кораб, но се вижда как войници скачат на борда му от палубата на кораба, само че не всички успяват и вертолетът прави втори опит да ги прибере. Видеото идва от руски пропагандни канали и автентичността му не е потвърдена:

По-късно излезе информация от моряци на други кораби, които са наблюдавали ситуацията, че информацията на руското военно министерство не отговаря на истината. Според тях не е имало нито предупредителни изстрели, нито проверка на кораба - капитанът на "Сукру Окан" напълно е игнорирал руските заплахи да спре и просто е променил временно курса на кораба си. ВИЖТЕ: Русия лъже за стрелбата по търговския кораб в Черно море: Капитанът не се е подчинил на заплахите им 

Понастоящем през пристанището в Измаил минава основният маршрут за износ на украински селскостопански продукти. След оттеглянето си от Черноморското споразумение за износ на зърно през юли Москва атакува морските пристанища в Южна Украйна.

ОЩЕ: Задръстване по Дунав заради руските удари: Кой ще се осмели да изнася украинско зърно?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес