Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските служби вербуват местни наивници за саботажи и убийства в Европа

01 октомври 2024, 12:00 часа • 1117 прочитания

В цяла Европа се множат следните случаи - млади мъже с проруски възгледи получават инструкции през Telegram да извършват саботажи. Западните служители по сигурността посочват като организатори директно руските специални служби.

Журналисти от няколко авторитетни европейски издания и организации са влезли под прикритие, за да разкрият как става вербуването. Става въпрос за Карина Хуперц (Paper Trail Media), Артур Изумрудов (Delfi), Лаурин Лоренц (Der Standard), Иля Лозовски (Център за изследване на копрупцията и организираната престъпност - OCCRP), Бастиан Обермайер (Paper Trail Media), Холгер Рьонемаа (Delfi/OCCRP), Фабиан Шмид (Der Standard) и Марта Вунш (Delfi).

Още: Полша обяви, че е разбила диверсионна операция на Русия и Беларус

Оферта: Направете "Молотов", а парите - при изпълнена мисия

- „Предлагаме ви нещо. Направете коктейл „Молотов“, отидете в гората и се упражнете да работите с него. Изпратете видеоклип. Да започнем с това.“

- „А парите, когато е готово?“

- „Парите чрез криптовалута, след като мисията е изпълнена“.

Този разговор, който очевидно показва първият етап на вербуване за диверсионна атака, се е състоял на 10 юли тази година в Telegram. От едната страна, питащ за парите, е Валери Иванов - 26-годишен рускоговорящ естонец, който искал да спечели допълнителни пари, за да допълни доходите си като геодезист на непълно работно време. От другата страна е анонимен вербовчик, който стои зад акаунт в Telegram, наречен „Privet Bot“.

Още: Режимът на Путин плаши младите руснаци да не се бунтуват със специално ВИДЕО

Този канал е бил рекламиран поне осем пъти през последната година пред 550 000 абонати на „Сива зона“ - най-големия проруски канал в Telegram, свързан с частната военна компания „Вагнер“.

Скрийншот: "Сива зона", Telegram

Убийства срещу 10 000 долара "на глава"

Рекламите, които са били споделяни и в няколко по-малки канала и страници в Telegram, Facebook, VKontakte и дори в популярната платформа за игри Steam, приканват жителите на европейските държави да се присъединят към "борбата" срещу западните съюзници на Украйна.

„Вероятно вече сте видели какво се случи в Румъния“, гласи една реклама, публикувана на 7 юли заедно с видеоклипове на няколко промишлени пожара, за които се твърди, че са били дело на проруски диверсанти. „Те се страхуват, че ще има още такива като вас, и има повече от вас. „Просто ни кажете "Привет"", се казва още в призива.

Кадрите от саботажа не са истински - всички изображения показват по-ранни, несвързани инциденти. Но точно това е призивът, на който естонецът Иванов отговаря. След кратък обмен на мнения той е насърчаван да извършва престъпления в Естония. Рускоговорящият събеседник на Иванов в чата му предлага пари, за да шпионира военни бази, да подпалва превозни средства на НАТО и дори да извършва убийства срещу 10 000 долара „на глава“. Поведението на вербовчика било рязко, на моменти дори грубо, въпреки че някои от съобщенията му били нелепо придружени от усмивки.

За щастие, Иванов не е реален образ. Той е създаден като част от репортерския проект под прикритие, за да могат журналистите да научат повече за усилията на Русия да вербува европейци за саботажи в родните им страни чрез социалните мрежи. Експерти по сигурността и служители на разузнаването твърдят, че тези усилия са се увеличили напоследък, защото по-сложните ресурси на Москва в областта на разузнаването и сигурността са насочени към воденето на войната на Кремъл в Украйна и поддържането на контрола над окупираните от него територии.

Още: ДПА: Русия е готвела саботаж във военновъздушната база на НАТО в Гайленкирхен

„През последните две години броят на опитите за саботаж и на действията в Европа са се увеличи значително“, казва Индрек Канник - директор на Международния център за отбрана и сигурност в Естония. „Това е тероризъм в най-чистата му форма".

Разходите за ресурси на Москва да набира саботьори по този начин са ниски, а изглежда, че има и някои успехи. През последните години граждани на Естония, Германия, Полша и други страни са били арестувани, а в някои случаи и осъдени за шпионаж или извършване на атаки по нареждане на Кремъл. Поне някои от извършителите, включително група в Естония, са били вербувани чрез Telegram (собственост на арестувания във Франция Павел Дуров) и други канали в социалните мрежи. А за всеки успешно разкрит случай вероятно има много повече опити за вербуване.

Връзката с руските служби

Акаунтът „Privet Bot“ не е бил свързан с конкретни случаи на саботаж. Само че когато репортерите показват стенограмата от чата на „Иванов“ на служители от пет агенции за сигурност в Германия, Естония, Австрия и Латвия, четирима от тях потвърждават, че взаимодействието много прилича на случаите, с които са се сблъсквали и в които саботьори са били вербувани онлайн от Кремъл. Държавната служба за сигурност на Латвия се въздържа да коментира акаунта „Privet Bot“, но заявява, че Telegram е бил използван от руските разузнавателни служби в „няколко случая“. „Така наречените агенти на ниско ниво са евтини, бързи и безопасни“, казва източник от германска агенция за сигурност. „Те често дори не знаят за кого работят, независимо дали става въпрос за организирана престъпност или за тайна служба. Дългите вериги от посредници затрудняват приписването на вербовката на конкретни участници. И трите руски тайни служби биха били способни да направят това“.

Още: Тревога за саботаж беше обявена във военни бази в Германия

Марта Туул, която е говорител на естонската служба за сигурност KAPO, казва, че целта на този тип атаки е „да предизвикат страх, недоволство и объркване в обществото“. И посочва, че успехът на една атака не се измерва с количеството изгорено или разграбено имущество - достатъчно е обществото да изпадне в паника и да се усъмни във функционирането на държавата.

Оттам идва и политическата цел на Москва, смятат анализатори - да се създаде хаос и страх в западните общества, което ще доведе на власт политически сили, готови да не подкрепят Украйна.

Наскоро "Сива зона", заедно с няколко по-малки канала, в които е бил рекламиран акаунтът „Privet Bot“, са станали частично недостъпни за потребители в множество държави от ЕС, защото „нарушават местните закони“. Представителят на Telegram Реми Вон потвърждава, че платформата е блокирала съответните канали на места. „Съдържание, което има за цел да подтикне други хора към извършване на престъпления, нарушава условията за ползване на услугата на Telegram и затова се премахва, когато бъде открито“, пише той. „За съжаление, Telegram никога не е била уведомена за тези канали от органите на ЕС чрез задължителните официални линии за комуникация. Съдържанието, за което се съобщава по подходящ начин, обикновено се премахва в рамките на един час“.

Снимка: iStock

Още: В Киев задържаха двама, палили обекти по заповед на Русия (СНИМКИ)

"Плащаме добре": разговорът с фалшивия Иванов

За измисления „Валери Иванов“ репортерите изработили пълноценна житейска история, която включва семейство, работа, роден град и дори хобита. В руската социална мрежа „ВКонтакте“ бил създаден достоверен акаунт на негово име и му бил направен фалшив сканиран документ за самоличност. Така „Privet Bot“ явно не е имал съмнения. Той веднага изпратил съобщение: „Добре дошъл, приятелю! Ако четеш това съобщение, значи имаме много общи неща. Това означава, че искаме да бъдем полезни на нашата страна и на нашите народи. Заедно можем да се изправим срещу политиците, които ни манипулират“.

- „Забелязах поста ви и затова ви пиша“, казал измисленият "Иванов". „Исках да знам дали мога да спечеля малко пари“.

- „Ако сте готов да работите в Европа, тогава да“, отвръща вербовчикът и пита дали Иванов действа сам. Отговорът е положителен и следва нов коментар: „Жалко, че сте само един. С група можеш да направиш повече“.

Въпреки това Иванов е помолен да предостави името си, рождена дата, място на раждане и настоящо местоположение. Поискали му доказателство за самоличността и той изпратил фалшива снимка на лична карта. Разпитали го и за военния му опит. Иванов заявил, че е преминал задължителната си служба в пехотата, където се е научил да стреля с различни оръжия.

Още: Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

„Плащаме добре“, казал вербовчикът, „от 10 000 долара на мисия“. Той помолил Иванов да потвърди, че разбира „сериозността на дейностите“ и „опасните неща“, които се очакват от него: „Убивали ли сте някога?Извършвали ли сте някакви престъпления?“, питал той. След това задълбал в конкретика: „С коя задача бихте могли да се справите - да изгорите украинско военно превозно средство? Да изгорите камион, превозващ военно оборудване? Да убиете фашист на територията на Прибалтика?“.

Иванов се съгласил с първите две задачи. Като начало той е помолен да се упражнява с коктейл „Молотов“.

- „Колко струва да се изгори една кола?“, пита Иванов.

- „Интересуват ни военни обекти и военна техника“, уточнява вербовчикът. „За цивилна кола? Това дори не е мисия. Ако изгориш танк, бронирана машина или модерно оръдие, ще ти дам 10 хиляди долара. Виж, ако има някаква радарна станция, това също е добре. Най-доброто (оборудване за унищожаване) би било това на НАТО. Но като цяло всяко. Въпросът е в цената".

Тъй като вербовчикът споменава и за убийство, Иванов питал колко ще му платят за това. „В Естония и Прибалтика има много п******ти, които оскверняват гробовете на руските войници. 10 хиляди на глава", отвърнал вербовчикът.

Иванов поискал да разбере дали има и други начини за печелене на пари. „Търсете складове за гориво. Големи граждански петролни складове. Украинците могат да зареждат гориво там. Тежки камиони с танкове“, гласял отговорът. Когато Иванов казал, че не знае за такива съоръжения, вербовчикът настоял, че може да ги намери: „Някъде се натрупва гориво, което по-късно се разпределя по бензиностанциите. Това не е секретен обект".

Последното съобщение на вербовчика гласяло: „Направете предложение“, като самият той не давал конкретен адрес за мисия.

Още: След редица унижения: Руските шпиони пак са в играта и са по-опасни от всякога

Примери за реални саботажи

Криминалното минало също помага при вербуването. Както заяви през септември Ричард Мур - ръководител на британската служба за външно разузнаване МИ6, по време на публична дискусия - руснаците прибягват до наемането на престъпници от отчаяние. „Те не могат да използват собствените си хора, налага им се да работят с криминални елементи. Престъпниците правят неща за пари. Те не са надеждни, не са особено професионални и затова обикновено успяваме да ги прихванем доста ефективно“, каза тогава Мур.

KAPO - службата за вътрешна сигурност на Естония - има известен опит с проруски саботажи. По-рано тази година агенцията арестува десетки хора, обвинени, че изпълняват поръчки на руските специални служби. Някои от тях продължиха да вандалстват по национални паметници и по автомобили, принадлежащи на вътрешния министър и на местен журналист. Според KAPO 9 заподозрени по това дело вече са осъдени, въпреки че агенцията не уточнява обвиненията. Други 8 са подсъдими.

„Ние следим какво се случва там (в Telegram - бел. ред.) и обръщаме специално внимание", казва говорителят на агенцията Марта Туул. „Повечето от сътрудниците са хора с криминално минало и хора в неравностойно положение. Те са мотивирани от парите".

Естония не е единствената страна, която през последните години преживява поредица от поръчани от Русия нападения. В съседна Латвия през 2022 г. млади мъже са били вербувани да шпионират въздушна база на НАТО, да вандализират с графити естонски военен комплекс и да извършват предполагаеми палежи в Украйна. През януари бяха осъдени за шпионаж. Според осъдителната присъда те са работили за руската Агенция за военно разузнаване (ГРУ), а материалите по делото, видени от репортери, показват, че са били вербувани чрез Telegram.

В отделен случай двама мъже са подсъдими за предполагаем опит за подпалване на Музея на окупацията в Латвия - институция, която посвещава по-голямата част от експонатите си на репресиите, извършени в страната от Москва по време на съветската епоха. Твърди се, че извършителите пак са били вербувани чрез Telegram.

Според латвийската служба за сигурност подобни нападения имат за цел да насаждат разделение и „да създават илюзията, че в латвийското общество има значима „подземна“ подкрепа за Русия“.

В Полша група хора, арестувани миналата година, бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия и в опит да саботират влакове, превозващи оръжие и помощи за Украйна. Според официални лица, които са разговаряли с The Washington Post, Москва не е искала да разчита на професионални оперативни работници за тази операция и вместо това е набирала хора в Telegram, наред с други техники.

В Германия пък Федералната прокуратура обяви през април, че двама германско-руски граждани са били арестувани по подозрение, че са планирали бомбени атентати и палежи на промишлени и военни обекти, включително на американски военни бази, и че са поддържали контакти с руското разузнаване.

Още: За шпионаж в полза на Беларус: Литовски адвокат влиза в затвора

Длъжностните лица по тези случаи не предоставят конкретни доказателства за участието на руските служби за сигурност. Но независимата руска медия „Досие“ получи по-рано тази година документи, които показват, че специално подразделение на руското военно разузнаване ГРУ многократно е организирало саботажи в Европа, като е набирало извършители чрез социалните медии.

Представител на латвийската служба за държавна сигурност заяви пред репортери, че очакват руските опити за саботажи да продължат в цяла Европа и че арестът на Павел Дуров няма да има „никакво въздействие“ върху Telegram като средство за вербуване.

Източник: OCCRP.org

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес