Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските медии за санкциите срещу Вулин

12 юли 2023, 13:38 часа
Реклама

Министерството на финансите на Съединените щати постави Александър Вулин, директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия (БИА), в списъка със санкции. Той е санкциониран заради "корупция и участие в търговия с наркотици, както и заради връзката му с Русия", се казва в решението.

Новината очаквано предизвика голямо внимание в руските медии.

Вулин за последно беше в Москва в края на май тази година, за да присъства на 11-ата международна среща на върховните представители по въпросите на сигурността. По този повод той разговаря със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Беше обсъдено по-нататъшното развитие на руско-сръбските отношения.

Санкциите н а САЩ включват замразяване на активи в САЩ и забрана за бизнес с американци.

ОЩЕ: Додик за американските санкции срещу Вулин: Добре дошъл в клуба, братко

Сърбия се противопоставя на въвеждането на санкции срещу Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

Агенция ТАСС цитира решението на Министерството на финансите на САЩ, в което се посочва, че санкционирането на Вулин "подчертава решимостта на Съединените щати да изправят пред правосъдието онези, които участват в корупционни трансакции, които допринасят за насърчаването на техните собствени политически програми и лични интереси в ущърб на мира и стабилността на Западните Балкани“.

„Американските власти смятат, че Вулин е помогнал на Русия да води политика на дестабилизиране на ситуацията в Западните Балкани, което е застрашило сигурността на региона“, пише РБК.

Те посочват, че това е първият високопоставен сръбски служител, който е санкциониран, откакто Александър Вучич пое поста президент на Сърбия през 2017 г.

Порталът „Красная Весна“ подчертава, че включването в американския черен "санкционен списък" означава, че финансовите активи на Вулин могат да бъдат замразени или прехвърлени на украинската страна по всяко време.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес