Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски правозащитник: Точно преди смъртта на Навални ФСБ са махнали скритите микрофони от килията. Защо?

28 февруари 2024, 17:36 часа • 3123 прочитания

Два дни преди смъртта на руския опозиционер Алексей Навални служители на централния офис на Федералната служба за изпълнение на наказанията и ФСБ са пристигнали в арктическата колония № 3, където той бе последно преместен, и са демонтирали скритите там "бръмбари" и микрофони. Това заяви Владимир Осечкин, руски правозащитник и основател на проекта Gulagu.net. 

Позовавайки се на свои източници, Осечкин заяви пред "ГОРДОН", че през цялото време, което Навални е прекарал в следствения арест и после в затвора, започвайки от януари 2021 г. и до последните му дни, винаги е имало система за видеонаблюдение, скрити сензори, микрофони и други устройства, във всички помещения, в които се е намирал.

Навални е бил подслушван и в разговорите му с неговите адвокати. Подслушвани са били и други затворници. "Имаме материали за оперативна разработка и доклад от оператори на системи за видеоконтрол, които показват движенията на Навални буквално минута по минута - къде е ходил, с кого е говорил, къде е седнал, в колко часа е взел душ, в колко е ходил до тоалетна", каза Осечкин.

Още: Погребват Алексей Навални на 1 март

Но през последните два дни от живота на Навални, според Осечкин, всички скрити устройства за наблюдение са били демонтирани. 

„Два дни преди убийството – още веднъж подчертавам, че аз го наричам "убийство" – пристигат служители на секретно звено, пряко свързано с ФСБ. (...) На кого изведнъж му е притрябвало да направи така, че това, което е било записано за Навални, изведнъж да изчезне, да бъде демонтирано?", пита руският правозащитник.

Още: Навални трябваше да бъде освободен до дни срещу руски офицер: Екипът на опозиционера (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес