Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски генерал е арестуван, неясно какво е обвинението*

14 май 2024, 06:37 часа
Реклама

Началникът на главното кадрово управление на руското военно министерство генерал-лейтенант Юрий Кузнецов е бил арестуван. Това съобщи контролираната изцяло от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

"Генерал-лейтенант Кузнецов е задържан като заподозрян в престъпление. Разследването на случая се извършва от Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация мярка за генерала задържане под стража", гласи казаното от източник от правоохранителните органи пред ТАСС.

Съгласно подадената информация, в офиса на Кузнецов е извършен обиск, обискирана е и къщата му. Не е ясно обаче за какво е бил арестуван и какво е обвинението срещу него, ако има официално такова.

* Впоследствие, руският следствен комитет каза следното: Кузнецов е арестуван, защото е получил подкуп "от представители на търговски структури за извършване на определени действия в тяхна полза". Разследващите съобщиха, че при обиските са открити над 100 милиона рубли, както и "златни монети, колекционерски часовници и луксозни предмети". Образувано е наказателно дело и генералът остава в ареста.

Още: Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Кариерата на Кузнецов

От 2010 г. до 2023 г. Кузнецов е началник на 8-мо управление на генщаба на руската армия. Този орган се занимава с въпросите на службата за опазване на държавната тайна в руското военно министерство. Както се посочва на уебсайта на министерството, Кузнецов е назначен на длъжността началник на Главното управление на персонала на руското военно министерство през май 2023 г.

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес