Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия: Убийството на Хания е наглост от висша степен

31 юли 2024, 13:52 часа • 1959 прочитания

Кремъл осъди "неприемливото политическо убийство" на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, който бе елиминиран при удар по резиденцията му в Техеран. Хания бе начело на политическото крило на ислямистката организация от 2006 г.

"Това е напълно неприемливо политическо убийство и то ще доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението", заяви руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира: "Категорично осъждаме атаката, довела до смъртта на г-н Хания. Подобни действия са насочени срещу опитите за възстановяване на мира в региона и могат значително да дестабилизират и без това напрегнатата ситуация", предаде РИА Новости.

Още: Лидерът на "Хамас" е убит с изстреляна от чужбина ракета: Близко до "Хизбула" издание

Наглост от висша степен

В същото време руският политически коментатор на медийната група "Россия сегодня" Владимир Корнилов отбеляза пред радио Sputnik, че убийството е предизвикателство не само за Техеран.

"Моля, имайте предвид, че на встъпването в длъжност на президента на Иран присъстваха официални чуждестранни делегации, включително на Русия. Тоест, това е предизвикателство не само към Техеран, но и към всички онези страни, които изпратиха официални правителствени делегации на тази церемония. Можеше да пострада всеки. Това наистина е наглост от висша степен", каза Корнилов.

Припомняме, че Хания беше поканен в Техеран, за да присъства на инаугурацията на новия ирански президент Масуд Пезешкиан. 

Още: Аятолах Хаменей обеща сурово отмъщение за Израел след убийството на лидера на "Хамас"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес