Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия прехвърля наборници от Сибир в Курска област, десетки бойци от "Ахмат" са пленени от украинците (ВИДЕО)

12 август 2024, 09:29 часа • 3212 прочитания

Наборници от Иркутска област се подготвят за прехвърляне към границата с Украйна. Това алармират роднини на военнослужещите, съобщава руският телеграм канал "Люди Байкала".

Руският генщаб ще спира украинския контраудар с едва обучени наборници

Според източник на канала наборници от пролетния набор 2024 година, които са били разпределени да проведат 3-месечното си обучение за млади бойци в учебен център в град Шелехов в Иркутска област, са били информирани, че ще бъдат прехвърлени в граничните с Украйна Курска и Белгородска области, където текат боеве с украинските сили. Там те щели да заменят наборниците от есенния набор на 2023 година.

Още: Като не помага друго: В Курск ще проведат кръстен поход срещу настъплението на Украйна

Смята се, че по време на пробива на украинските въоръжени сили в Курска област там вече са се намирали няколкостотин наборници от цяла Русия.

Според информация на канала в момента тези наборници били натоварени със задачата да копаят окопи по границата с Украйна. Именно наборниците е трябвало да се опитат да спрат контраудара на украинците и немалка част от тях са се оказали в плен според разкази отново на роднини, този път пред изданието "Вьорстка". Десетки наборници се водят изчезнали и няма връзка с тях.

Десетки пленени чеченци дори не са се опитали да се съпротивляват

Междувременно от украинския проект "Искам да живея" (чрез който руски военни могат да се свържат с украинските власти, за да се предадат и да запазят живота си) публикува видео, показващо десетки руски военнопленници, заловени в Курска област. Те са от чеченските специални части "Ахмат". Във видеото те са със залепени с тиксо очи и неколцина казват, че са от град Грозни в Чечения.

Още: Кадиров нареди Чечения спешно да се подготви да приеме бежанци от Курска област

Снимка: принтскрийн/Телеграм/Проект Хочу жить

"По думите им те са се опитвали да избягат, за да не попаднат в плен. Рамзан Кадиров преди време каза, че бойците от "Ахмат" не се предават. А това е така, защото обикновено те седят в тила, но в района на Курск ситуацията се разви динамично. А тези бойци от "Ахмат" дори не се опитаха да се съпротивляват", казват от проекта "Искам да живея".

Още: Руският омбудсман поиска ООН да осъди "варварското нападение" на Украйна срещу Курск

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес