Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува Украйна с ракети и дронове втора поредна нощ (СНИМКИ)

27 август 2024, 06:23 часа • 2253 прочитания

Русия атакува Украйна с дронове и ракети втора поредна нощ. Двама души са убити в Кривой Рог при ракетен удар. ОЩЕ: Най-голямата руска атака с ракети и дронове срещу Украйна: Числата (ВИДЕО)

Украинските власти издадоха нови предупреждения за въздушни нападения в цялата страна - предимно с дронове "Шахед", но и с ракети. Това съобщение идва само ден, след като Москва извърши масирана атака срещу украинската електропреносна мрежа.

Най-малко двама души бяха убити, след като руска ракета удари цивилна сграда в Кривой Рог, съобщиха местните власти. 

Украинските въоръжени сили съобщиха за ново руско въздушно нападение тази нощ в Киевска област. Противовъздушната отбрана в региона се е задействала. Експлозии отекнаха и в Киев, казаха местните власти.

Според украинските военновъздушни сили няколко руски стратегически бомбардировача Ту-95МС са излетели от базата в град Енгелс, Южна Русия.

ОЩЕ: Украинският военен министър: Готвим отговор на днешната руска атака

В понеделник (26 авуст) Русия изстреля стотици безпилотни самолети и ракети срещу Украйна, като уби най-малко седем души и засегна вече отслабената енергийна мрежа на страната, съобщиха официални лица.

Критики от САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди масираната руска атака срещу енергийната мрежа на Украйна вчера. Той нарече атаката "възмутителна".

"Съединените щати ще продължат да доставят на Украйна необходимото оборудване, за да ремонтира и поддържа енергийната си мрежа", обеща той в изявление след спиранията на електро- и водоснабдяването на много места в Украйна, включително в части от столицата Киев.

ОЩЕ: Поне една руска ракета порази Киевската ВЕЦ (ВИДЕО)

Според украинските власти увеличаването на руските атаки е целенасочена тактика, за да бъдат лишени хората в страната от ток и отопление следващата зима.

Малко по-рано НАТО осъди "безотговорните действия" на Русия след влизането на неин дрон във въздушното пространство на членуващата в алианса Полша. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес