Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Републиканците и Льо Пен се разбраха за съюз срещу Макрон, но има голям проблем

11 юни 2024, 15:42 часа •
Реклама

Лидерът на френската дясна партия "Републиканците" Ерик Сиоти подкрепи съюз на предсрочните парламентарни избори с крайнодясния "Национален сбор" на Марин льо Пен. Двете формации ще се обединят срещу "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон.

Държавният глава разпусна парламента и обяви предсрочен вот на 30 юни и 7 юли, след като крайната десница спечели двойно повече гласове от неговата коалиция на европейските избори: След крайнодесния "шамар": Макрон разпуска парламента, нови избори във Франция (ВИДЕО).

Коалицията срещу Макрон

"Трябва да сключим съюз, като същевременно останем себе си, с "Национален сбор" и нейните кандидати", заяви Ерик Сиоти пред телевизия TF1.

Той добави, че вече е провел разговори с Льо Пен, която беше трикратен кандидат за президент и в момента е парламентарен лидер на крайнодясната партия. Говорил е и с председателя на "Национален сбор" Жордан Бардела, за когото се твърди, че ще е кандидат-премиер, ако формацията победи на изборите.

Марин льо Пен е доволна

Льо Пен похвали "смелия избор" и "чувството за отговорност" на Сиоти, като изрази надежда, че значителен брой фигури от "Републиканците" ще го последват, предаде БГНЕС.

Марин льо Пен приветства този ход като историческо скъсване с отказа на традиционната десница да работи с крайната десница във Франция.

„Републиканците“ водят началото си от следвоенния лидер Шарл дьо Гол и са политически дом на бивши президенти като Жак Ширак и Никола Саркози.

Още: Руските власти на седмото небе след загубата на Макрон, заговориха дори за съд

Снимка: Getty Images

Лидерът на "Републиканците" може да бъде разкъсан от своите

Позицията на Ерик Сиоти обаче може да се окаже доста противоречива сред членовете на формацията му. "Политическата партия не е само един човек", заяви ръководителят на републиканците в горната камара на Сената Бруно Ретальо.

Жерар Ларше от партията пък каза, че "никога няма да преглътне" споразумение с "Национален сбор".

"Ерик Сиоти говори само от свое име. Той трябва да напусне председателството на Републиканската партия", смята ръководителят на „Републиканците“ в Националното събрание Оливие Марлеи.

Още: Луд или гениален риск: Какъв залог избра Макрон срещу Марин льо Пен?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес