Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформи, вместо помощ, предлагат международните донори за Украйна

08 юли 2014, 14:49 часа • 19338 прочитания

Международните донори на Украйна призоваха Киев да осъществи дълбоки реформи, главно в икономическата и съдебната област в замяна на значителна помощ.

"Ние ще подкрепим Украйна в процеса й на реформиране", увери еврокомисарят по политиката на добросъседство Щефан Фюле при откриването в Брюксел на първата среща за координиране на помощта за Украйна. В нея участват страни донори (ЕС, САЩ, Япония) и големите международни организации като МВФ.

Фюле изтъкна необходимостта Киев да "предприеме нови мерки за конституционните, съдебните реформи", а също и "в икономиката и енергийния сектор". Той уточни, че извън големия план за помощ в размер на 11 милиарда долара, който вече беше обещан, "всяка нова финансова подкрепа на ЕС ще бъде свързана и ще зависи от усилията за реформи".

"Реформите са необходими, ако Украйна иска да извлече максимума от споразумението за асоцииране, включително това за свободна търговия", подписано в края на юни между президента Питро Порошенко и лидерите на ЕС. Срещата в Брюксел трябва да подготви международна донорска конференция, планирана за края на годината. Освен плана на ЕС МВФ също договори програма за помощ в размер на 17 милиарда долара.

Украинският вицепремиер Владимир Гройсман, който е в Брюксел, увери, че страната му е решена "да използва всяко евро" от помощта "по ефективен и прозрачен начин" и да се бори "с корупцията. "Ние се нуждаем не само от средства, но също и от помощ за стартиране на проекти", допълни той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес