Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите снаряди от чешката инициатива са в Украйна: "Вече няма глад за боеприпаси"

25 юни 2024, 13:00 часа

Първите снаряди по чешката инициатива за Украйна вече са пристигнали в нападнатата от Владимир Путин страна. Това обяви премиерът на Чехия - Петр Фиала.

Реклама

"Първата пратка с боеприпаси от нашата инициатива пристигна в Украйна преди известно време. Ние правим необходимото", написа той в X.

Припомняме, че през март Чехия събра финансиране за покупка на 800 хиляди боеприпаса за Украйна извън рамките на ЕС, защото капацитетът на индустрията в блока към момента не е достатъчен. В инициативата участват поне 18 държави. Снарядите включват 500 000 броя с калибър 155 мм и 300 000 броя с калибър 122 мм. Цената им е около 1,5 млрд. евро, според Financial Times. Не е ясно каква част от снарядите влиза в първата партида, която вече е в Украйна.

Разказ от фронта

Доставките на западни артилерийски снаряди, забавяни с месеци заради политическите спорове в САЩ, започнаха да достигат до украинските части на фронта. Това вече облекчава натиска върху силите на Украйна, пише "Ройтерс", след като журналисти от агенцията са посетили артилерийско подразделение в Донецка област.

Още: Горят и гърмят: Два руски склада с хиляди снаряди получиха поздрави от Киев (ВИДЕО)

Войниците казват, че преди са били принудени да ограничат използването на 155-милиметрови снаряди срещу руснаците, което е компрометирало способността им да подкрепят пехотата, движеща се по-напред.

"Имаше "глад за снаряди". Боеприпасите бяха доста строго нормирани. Това се отразяваше на пехотата. Те (руснаците) пълзяха от всички страни", казва 46-годишният командир на подразделението Васил, който отказва да назове пълното си име. "Сега вече няма "артилерийски глад" и "работим добре".

Търсенето на снаряди рязко нарасна, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Западните съюзници на Киев изчерпаха собствените си запаси заради доставките към украинските сили. Междувременно европейската индустрия се оказа крайно неподготвена. ЕС например не успя да достави на Украйна обещаните до март тази година 1 милион снаряда, докато Северна Корея дава доста повече на Владимир Путин: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Снимка: Getty Images

Новият приток започна да пристига в поделения като това на Васил, след като Конгресът на САЩ сложи край на месеците на забавяне и одобри пакет от помощи на стойност близо 61 млрд. долара.

Още: Украинска кръв: 4,8 млн. снаряда от Ким Чен Ун за Владимир Путин

Проблемът не е само в снарядите

Но за 39-годишния Олег - стрелец в същото подразделение - проблемът не е само в боеприпасите. Украйна току-що стартира мащабна мобилизационна кампания, с която се надява да попълни изтощените си сили през следващите месеци. Някои казват, че това е отнело твърде много време.

"Ние сме много малко. Няма достатъчно хора", казва той, цитиран от "Ройтерс". "Нямаме дори половината от хората, с които би трябвало да разполагаме".

Командирът на подразделението пък е убеден, че Украйна ще надделее над руските нашественици.

"Всички тези разговори със Северна Корея и Китай, те няма да им помогнат (на Русия). Ние ще спечелим, ние ще победим", казва Васил. "Това е нашият дух, това е нашата Украйна, ние я защитаваме. Ще победим - на всяка цена, но ще победим".

Още: В защита на България и НАТО: Задействаме се с патрулните кораби и боеприпасите за тях

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес