Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа жертва на наводненията в Чехия

16 септември 2024, 12:48 часа • 642 прочитания

Чехия официално потвърди първата жертва на наводненията, които засегнаха голяма част от страната. Информацията идва от чешкият полицейски началник Мартин Вондрашек пред общественото радио тази сутрин. 

Според Вондрашек, жертвата е загинала при удавяне в малката река Красова, разположена в Моравско-Силезийската област. 

Властите съобщават, че най-малко седем души са в неизвестност. Сред тях са трима души, за които се предполага, че са били заклещени под автомобил, отнесен от мощните води на река в района на балнеологичния курорт Йесеник, близо до границата с Полша, също засегната от наводненията. Автомобилът все още не е открит. Още: Наводненията в Европа взимат жертви (ВИДЕО)

Други изчезнали лица вероятно са паднали в различни водни обекти, включително река Отава. Властите съобщават и за изчезнал мъж от дом за възрастни хора в близост до полската граница.

Министър-председателят на Чехия Петър Фиала заяви, че това наводнение е събитие, което се случва веднъж на сто години.

През уикенда улиците в градове като Йесеник под връх Прадед, Опава по поречието на река Опава и Кърнов, разположени близо до полската граница, се превърнаха в реки.

В Йесеник аварийните екипи спасиха стотици хора с помощта на лодки и хеликоптери. Кметът на града описа ситуацията по телевизията като „апокалипсис“, добавяйки, че „навсякъде има кал и всичко е разрушено“. Още: Наводнения в Чехия и Полша след проливни дъждове

Централният площад на Йесеник временно се превърнал в езеро с плаващи коли, а няколко къщи в района са се срутили. След отдръпването на водата е възникнала заплаха от свлачища.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес