Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин призна, че се осиновяват деца от окупираните територии в Украйна

16 февруари 2023, 20:36 часа • 2246 прочитания

Руският президент Владимир Путин обяви, че се увеличават молбите за осиновяване на деца от Донбас. Признанието идва след многобройните обвинения към Москва, че отвежда деца, които дава за осиновяване на руски семейства. 

Владимир Путин се срещна с комисаря по правата на човека Мария Лвова-Белова. Нейни видеоматериали, публикувани на канала ѝ в Телеграм, бяха част от съвместното разследване на най-големите обществени телевизии в Европа и показаха как отвежда деца в Москва, за да се запознаят с новите си родители. Материалът, показан от БНТ, разказва за схемите за преселване на украински деца и същевременно за техните родители в Украйна, които отчаяно ги търсят. Днес на сайта на Кремъл е публикувано видео от среща на Путин с Мария Белова, на което руският президент възхвалява работата ѝ и признава, че се осиновяват деца от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

"Институтът на комисаря по правата на децата е много важна структура. Вие се занимавате с това отдавна, обемът на работата ви се увеличава. Има растящ брой молби от наши граждани за осиновяване на деца от Донецк и Луганск, от Херсон и Запорожка област. Почти 9 години се занимавате с тези въпроси. Трагедията, която се разиграва в Донбас, засяга и най-малките. През 8-те години на неприкрита агресия срещу нашия народ в Донбас, децата страдат", казва руският президент.

14 украински деца, държани в дом на ужасите са обявени за осиновяване в Русия (СНИМКА)

Припомняме, че през октомври стана ясно, че самата Мария Лвова-Белова незаконно е осиновила украинско дете, изведено от окупирания Мариупол. За осиновяването разказа самата тя на пресконференция на 26 октомври, съобщи пропагандният държавен канал Russia Today. „Видях сина си, когато евакуираха от Мариупол група от 31 деца“, каза тогава Лвова-Белова. 

За подобни действия на Москва има не едно и две свидетелства. Още миналата година ООН обяви, че това се случва. Само преди два дни пък Съединените щати обявиха, че има данни за най-малко 6000 деца, прехвърлени от Украйна в Русия. В доклад на Йейлския университет се казва, че има най-малко 43 лагера и други съоръжения, в които са държани украински деца, където са превъзпитавани. Германският външен министър Аналена Бербок също осъди остро Руската федерация заради хилядите отвлечени и незаконно предадени за осиновяване в Русия украински деца, съобщи БИЛД.

Следете развитието на войната в Украйна тук

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес