Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пушилин: Доказателствата за военните престъпления на бойците от "Азов" вече са събрани

13 юли 2022, 11:50 часа • 10593 прочитания

Събрани са доказателствата за извършените военни престъпления от бойците от полка „Азов“. Те ще бъдат внесени в съда или трибунала, при всеки конкретен случай ще се действа индивидуално. Това каза ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка република Денис Пушилин в ефира на Соловьов Live.

Той подчерта, че над 100 членове на батальона "Азов" чакат съд в следствения арест. 

„Подготвят се съответните стъпки, някъде ще има пряк процес, някъде трибунал. При всеки случай ще е индивидуално ”, подчерта Пушилин.

Той отбеляза също така, че всички чуждестранни наемници, осъдени на смърт в ДНР, са обжалвали присъдите. Ако съдът ги потвърди обаче, те ще бъдат изпълнени непублично чрез разстрел.

Припомняме, че Денис Пушилин подписа указ на 12 юли, с който в ДНР се отменя забраната за смъртните присъди. В сепаратистката република през юни бяха осъдени на смърт трима чужденци - британците Ейдън Аслин и Шон Пинър и мароканецът Саудун Брахим за "наемническа дейност" в подкрепа на Украйна. И тримата твърдят, че са служили в украинската армия. В момента те очакват решение в процеса на обжалване.

Още двама британци - хуманитарният работник Дилън Хийли и военният доброволец Андрю Хил, са обвинени в извършване на "наемническа дейност". Прокремълски уебсайт съобщи, че на мъжете ще бъдат повдигнати същите обвинения като на останалите. Сепаратистите задържат и други чуждестранни бойци, включително двама американци.

Припомняме и че в началото на юни британският външен министър Лиз Тръс осъди решението за смъртното наказание на тримата чуждестранни доброволци, защитавали Украйна, като подчерта, че те трябва да бъдат третирани като военнопленници.

ОЩЕ: Русия заплашва с екзекуция двама бойци от Азов (СНИМКА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес