Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Чехия: Киев трябва да приеме, че някои територии ще останат под руски контрол

24 септември 2024, 13:23 часа • 950 прочитания

Украйна трябва да бъде реалист по отношение на целите си. За украинците и всички, които ги подкрепят, е време да се изправят пред реалността. Киев трябва да приеме, че някои територии ще останат под руски контрол, поне "временно". Това каза чешкият президент Петър Павел, впрочем един от големите поддръжници на Украйна. 

По думите му с проруски популистки лидери в Европа като Виктор Орбан, които подкопават европейското единство, и с 19 месеца конфликт, който "се разраства навсякъде", Украйна трябва "да бъде реалистка" относно перспективите си за деокупация на нейните територии, заяви той в интервю за The ​​New York Times

"Най-вероятният изход от войната е част от украинските територии временно да останат под руска окупация", каза той, а временно на практика би могло да означава години. 

Още: Сили на НАТО в Украйна: Не нарушава международните правила, смята чешкият президент

Петър Павел е убеден, че нито Украйна, нито Русия могат да очакват да постигнат своите максималистични цели - Украйна да освободи всичките си територии, а Русия да наложи на Украйна доброволно да й предаде и четирите области, за които претендира, че има контрол -Донецк, Луганск, Херсонска област и Запорожие.

"Да говорим за поражението на Украйна или поражението на Русия... просто няма да стане. Краят ще е някъде по средата", казва чешкият държавен глава.

Още: Президентът на Чехия разреши на 20 чехи да се присъединят към украинската армия

Впрочем именно Петър Павел бе този, който през май 2023 г. предупреди Украйна да не прибързва с контранастъплението, защото ще има само един шанс. Павел, който е генерал в оставка и преди това е бил главен военен съветник на НАТО, тогава заяви в интервю за Hromadske: "Може да е изкушаващо да ускорите контранастъплението, за да покажете някакви резултати. Но за Украйна ще бъде изключително вредно, ако това контранастъпление се провали, защото тя няма да има друг шанс, поне през тази година" и като че ли се оказа прав.

В същото време президентът на Чехия като един най-верните поддръжници на Украйна организира инициативата за събиране на артилерийски боеприпаси за украинската армия в момент, когато САЩ блокираха помощта за страната.

Още: Петър Павел: Чехия намери начин да достави 800 хиляди снаряда за Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес