Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преходът на Русия от технологична държава към суровинен придатък на Китай е завършен: Ходорковски

14 юни 2024, 17:55 часа
Реклама

Русия се върна в 90-те години на XX век, когато парите отново се държат под матрака, защото те са най-сигурната валута. Това е резултатът от путинската политика и зависимостта, в която Русия изпадна по отношение на Китай. Това пише с горчивина руският опозиционер Михаил Ходорковски в телеграм канала си на 13 юни. 

Пазарът на черно с няколко курса на долара

"Отново се връщаме към валутния пазар на черно. Най-вероятно пак ще имаме няколко курса на долара: курсът на черния пазар, междубанковият курс, курсът на Централната руска банка и т.н.", казва той.

Още: Путин се изпусна, че е искал само "санитарен коридор" до Крим: Паралели с Втората световна война и коридора на Хитлер към Прусия

Руската икономика е закачена вече за юана

"Вместо прозрачни и разбираеми валути като долара и еврото, цялата икономика на Руската федерация вече е ФУНДАМЕНТАЛНО обвързана с неконвертируемия юан, чийто обменен курс се определя с решение на Комунистическата партия на Китай - и този курс не се търгува дори на свободната валутна борса в самия Китай", отбелязва опозиционният политик.

Китай на Си Дзинпин вече е руският голям брат, пише Ходорковски. "Китай и Си обичат тоталитаризма, политическите репресии и цифровия концентрационен лагер."

Напред към колониалната зависимост

Още: Юанът се срина до нива, невиждани от месеци

След въвеждането на санкциите срещу Московската борса, тя спря да търгува с долари и евро. Руската Централна банка съобщава, че новият й "ориентир" е юанът. "А това означава, че "колониалната зависимост е нашето светло бъдеще, което се подготвяше още от есента на 2022 г.", пише Ходорковски.

"Делът на юана в търговията на Московската борса през май достигна 54%. Така, юанът се превърна в основна валута в борсовата търговия! Икономистите дори не изключват кръстосаният курс на долара вече да се определя на базата на обменния курс на юана", добавя той.

Курсът долар-рубла е космически

В някои руски банки курсът на долара вече е 200 рубли за 1 долар, в други е 150 рубли за долар. И само Сбербанк го предлага все още само за 91,20 рубли. А в офисите на някои банки в Москва дори няма налична валута в брой, пише политикът. "Истинска стабилност в стил Путин!", иронизира Ходорковски.

Още: Русия преговоря с Китай за заеми в юани

И заключава:

Резултатът от цялата политика на Путин е, че Русия се превърна от технологично напреднала държава – важна част от демократичния свят, в суровинен придатък на авторитарен Китай. Честита победа, товарищи!, обръща се той към Кремъл.

Бизнес моделът на Путин: Огромен завой в посока на Китай. Русия все повече залага на юана

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес