Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Португалия ще използва всички средства, за да прекрати размириците в Лисабон (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 21:32 часа • 762 прочитания

Правителството на Португалия ще използва всички средства, за да сложи край на размириците в предградията на Лисабон, предаде Франс прес. Три поредни нощи в няколко предградия на португалската столица имаше размирици след смъртта на цветнокож мъж по време на полицейска операция.

Още: Безредици в Лисабон след убийството на чернокож (ВИДЕО)

"Всички средства, с които държавата разполага, за да гарантира сигурността на хората и в кварталите, ще бъдат използвани“, заяви говорителят на португалското правителство Антонио Лейтао Амаро след среща с кметовете на общините от столичния регион. Освен засилване на полицейските сили, мобилизирани на терен, министърът каза, че властите ще използват и средства за наблюдение по въздух, както и на социалните мрежи, за да накажат извършителите на размириците по един пропорционален, но твърд начин.

Няколко бедни квартала в покрайнините на Лисабон преживяха нови размирици през изминалата нощ, в които бяха ранени трима души. Шофьор на автобус пострада тежко, като лицето, гърците и ръцете му бяха изгорени. Два автобуса и девет леки автомобила бяха опожарени. Една полицейска кола също беше повредена. Бяха извършени 13 ареста на участници в размириците. Подобно нещо е рядкост на Португалия. До размириците се стигна след като в нощта на неделя срещу понеделник мъж на 43 години от Кабо Верде, бивша португалска колония, загина при полицейска операция. Одар Мониз беше застрелян, след като се опитал да избяга от полицията и да атакува полицаите с хладно оръжие, според версията на силите на реда. В някои версии обаче тя е поставена под въпрос. Според тях полицаят убил цветнокожия е бил на 20 години и е бил обвинен за убийството, пише БТА. Няколко антирасистки движения и асоциации от предградията обявиха днес организирането на мирен протест срещу полицейското насилие в кварталите в покрайнините на Лисабон. То ще се състои в центъра на португалската столица в събота.

Още: Стрелба в Лисабон взе три жертви, сред тях бременна жена

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес