Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша получи от САЩ първата си партида ракетни комплекси HIMARS

15 май 2023, 15:57 часа • 2019 прочитания

Полша е получила първата партида от произведените в САЩ ракетни комплекси HIMARS, които планира да разположи по границата с Русия, съобщи полският министър на отбраната.

"Това оръжие ще бъде разположено в североизточната част на страната ни... Неговата задача ще бъде да възпира агресора", заяви Мариуш Блашчак пред репортери, цитиран от АФП.

През март министерството съобщи, че прецизните ракетни системи с голям обсег ще бъдат разположени във военната част, базирана в Олщин, на около 80 км от границата с руския анклав Калининград.

Блашчак заяви, че пусковите установки HIMARS ще "укрепят полската армия на източния фланг на Полша и на източния фланг на Северноатлантическия алианс".

Полша закупи 20 HIMARS от САЩ през 2019 г. и сега получи първата доставка на системите. Но Варшава заяви, че преговаря със САЩ за придобиване на повече установки от този тип.

ОЩЕ: Сенатът на Полша одобри членството на Украйна в НАТО: Най-силната армия в Европа

"Конгресът на САЩ е одобрил продажбата на почти 500 установки на Полша. Тези ракетни установки ще бъдат доставени в Полша възможно най-скоро", каза Блашчак. "Искаме да гарантираме, че по силата на този нов договор съвместното производство на HIMARS, както на ракети, така и на пускови установки, ще се осъществява в Полша. Това е целта, която сме си поставили", добави той.

В края на януари Полша обяви рязко увеличение на разходите за отбрана до 4% от брутния вътрешен продукт, като министър-председателят заяви, че страната трябва да се въоръжи "по-бързо" на фона на войната на Русия в Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес