Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Тайните оръжейни доставки, които костваха на Путин Армения за съюзник

14 юни 2024, 12:13 часа • 7515 прочитания

Нито аз, нито някой официален представител на държавата Армения ще стъпи повече в Беларус, докато Лукашенко е на власт. Тази закана отправи арменският премиер Никол Пашинян – той го стори по време на сесия на управляващия орган на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Това де факто е военният съюз на ОНД – наследникът на СССР: Пашинян: Няма да стъпя в Беларус докато на власт е Лукашенко

Защо Пашинян каза това? Арменският премиер не посочи Беларус директно, но преди това говори как членове на ОДКС дълго време помагали на Азербайджан да започне война с Армения за Нагорни Карабах. Тази война приключи за точно 1 ден, с категорична победа на Азербайджан: След краха в Нагорни Карабах: Арменци късат руски паспорти, скандират лозунги против Москва (ВИДЕО)

Лукашенко е съюзник с Армения, но въоръжава Азербайджан

Беларус е доставял оръжия на Азербайджан в продължение на години, макар че в ОДКС е съюзник с Армения – такъв материал се появи в Politico и то на база изтекли документи за оръжейните сделки.

Оръжейните доставки са правени в периода 2018 – 2022 година. С това Лукашенко е помогнал на Илхам Алиев и страната му да се подготвят по-добре за решителна победа срещу Армения що се отнася до Нагорни Карабах.

Какво точно е доставял Беларус – с беларуска помощ Азербайджан е модернизирал артилерийски системи, получавал е ново оборудване за системи за електронно заглушаване и дронове. За тези оръжейни трансфери Politico е разбрало от документи от Беларуската държавна агенция за износ на оръжие. Конкретен пример – Беларус е продал на Азербайджан системи "Гроза-С" за електронно заглушаване на дронове.

"Това военно оборудване беше използван с унищожителен ефект срещу арменски войници и беше предоставено от държава, която би трябвало да е съюзник на Армения. Официално, това е пълно нарушение на принципите на ОДКС, но реално винаги сме знаели, че ОДКС подкрепя повече Азербайджан", коментира военният експерт Едуард Аракелян, който работи в Арменския регионален център за демокрация и сигурност. Лукашенко публично говори за Алиев (президента на Азербайджан) като за "наш човек", а Алиев също заяви през 2022 година, че "имаме повече приятели в ОДКС, отколкото Армения".

Отделно – беларуски компании получават договори за работа в Нагорни Карабах, а беларуският износ на стоки и услуги за Азербайджан става все по-голям.

Още: Още един шамар за Путин: Армения ще участва в конференцията за Украйна в Швейцария

Путин стои зад всичко

"С приятели като Путин нямаш нужда от врагове. Абсурдно е да се мисли, че тези оръжейни сделки са могли да станат без разрешението на Путин и че Русия не е могла да ги спре, ако е искала. Няма такова нещо като лоялност за Москва – винаги на първо място е да се защити руският интерес, дори за сметка на този на признати от Кремъл (уж) съюзници", добави Ивана Страднер, анализатор от Фондацията за сигурност и демокрация.

Още: Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Сега Пашинян вече даде сериозен сигнал, че Армения ще започне процес по зитегляне от ОДКС – това предизвиква все повече напрежение с Русия и открити нападки, при това не само от неофициални източници като руските военни блогъри:

Още: Пашинян: Армения ще напусне ОДКС

Източник: Politico

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес