Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Под обсада: "Мръсната украинска дузина" не се предаде пред руснаците цели 70 дни (СНИМКА)

11 юли 2024, 13:36 часа • 2998 прочитания

Поради стратегическата важност на руската офанзива в Харковска област, започнала на 10 май, 2024 година, почти всяко събитие там беше следено под лупа. Силно впечатление направи ситуацията в химическия (агрегатния) завод на Вовчанск (Волчанск) – той беше превзет от руската армия с идеята да бъде използван за плацдарм за форсиране на река Вовча (Волча), която разделя Вовчанск на северна и южна половина в съотношение приблизително 35:65 процента. Но украинската армия контраатакува и овладя улица „Съборна“ на север от завода, с което отряза логистиката на руската позиция в завода и 6 седмици по-късно войници от 83-та бригада на руските военновъздушни сили (ВВС) все още са блокирани и постоянно обстрелвани и бомбардирани: Около 400 руски войници са в капан в химическия завод във Волчанск, масово се предават (ВИДЕА)

Под обсада

Има обаче далеч по-впечатляваща военна история от последните месеци. Цели два месеца малка украинска военна част, отрязана от руснаците от основните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) при Часов Яр, успява да удържи своята позиция срещу руските нашественици. В началото на май, 2024 година войници от 235-ти щурмови батальон на ВСУ и 223-ти батальон на украинската морска пехота (ВМС) са хванати в капан от настъпващите от Бахмут по остта Богдановка – Калиновка (северозападно) руски сили. Украинците са по-малко от дузина, но успяват да организират кръгова отбрана в горските масиви и 70 дни чакат подкрепления от 24-та мотострелкова бригада на ВСУ.

Как украинците оцеляват? Основна причина е организирана логистика с дронове, пише колумнистът на Forbes Дейвид Акс, който отразява изключително военната тематика в Украйна.

В крайна сметка малката украинска военна част е спасена и успява да се изтегли – и то точно тогава, когато руското настъпление към микрорайон "Канал", най-източното предградие на Часов Яр, е в пик. А Украинският център за отбранителни стратегии смята, че най-добрият шанс за пробив на руснаците в Часов Яр е малко по-на запад от позицията, която "мръсната украинска дузина" удържа 70 дни. Само че и досега ВСУ още контролира тази линия, част от канала "Северски Донец – Донбас" - какво ще стане в бъдеще, времето ще покаже: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес