Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът на Макрон: Ядрено възстановяване паралелно с ВЕИ

11 февруари 2022, 09:33 часа • 2558 прочитания

По време на своя реч вчера президентът на Франция Еманюел Макрон разясни визията си относно енергийната стратегия на Франция. Това разяснение бе очаквано с нетърпение както от заетите в енергийния сектор, така и от опонентите на френския държавен глава още от изказването му през ноември миналата година, когато Макрон обеща да „възобнови строителството на ядрени реактори“, но без да разкрива подробности, съобщи Le Figaro.

Франция трябва да произвежда до 60% повече електроенергия, отколкото днес през следващите десетилетия, за да замени изкопаемите горива, заяви Макрон. Но стратегия, залагаща само на един вид енергия, по думите му, е "задънена улица". Затова правителството ще заложи както на възобновяемата енергия, така и на ядрената. Ще бъдат построени шест EPR2 и ще започнат проучвания за изграждането на други осем допълнителни, заяви още Макрон, визирайки реакторите от ново поколение, които, както и досегашните, ще бъдат експлоатирани от контролирания от държавата енергиен гигант EDF. Тоест става въпрос за потенциално общо 14 реактора, които ще бъдат изграждани „на етапи“.

Подготвителният етап започва още през следващите седмици, като целта е да се определят местата на трите двойки реактори. През втората половина на 2022 г. ще се проведе широка обществена консултация по въпросите на енергетиката, а строителството на първия реактор ще стартира през 2028 г., като целта е въвеждане в експлоатация до 2035 г., коментира Макрон.

Френският лидер обяви още две ключови решения. Първо, „нито един реактор, който е в състояние да произвежда електроенергия, да не бъде затворен в бъдеще освен от съображения за безопасност“, предвид увеличаването на френските енергийни нужди. И на второ място, животът на сегашните ядрени реактори ще бъде удължен.

Освен това по думите на Макрон Франция ще трябва да положи големи усилия по отношение на слънчевата енергия, която е по-евтина. Целта е да се увеличи почти десет пъти производствения й капацитет до 2050 г., когато тя трябва да "надвишава 100 гигавата".

Също внимание ще бъде отделено на офшорната вятърна енергия. Тя ще бъде разработена за около 40 гигавата в експлоатация до 2050 г., тоест около петдесет офшорни вятърни парка, като френският държавен глава  уточни, че първият парк трябва да бъде отворен още през следващите месеци.

Вятърната енергия на сушата също ще трябва да се развива, но по „разумен“ начин, добави Макрон. Знам всички противоречия, които има по отношение на този вид енергия и ги разбирам, каза още той, визирайки перките на вятърните турбини, които създават екологичен проблем, но добави, че е възможно съчетаването на вятърната енергия с опазването на околната среда. Инсталираните мощности, които във Франция в края на 2021 г. са 18,5 гигавата, ще бъдат удвоени до 2050 г. Освен това кметовете ще имат свободата да определят къде да бъде разрешено инсталирането на вятърните турбини и да се възползват от атрактивното данъчно облагане, на което те подлежат.

Един милиард евро ще бъдат инвестирани в иновации във възобновяемите енергийни източници като целта е да се увеличи и делът на възобновяемия газ.

Друга цел, обявена от Макрон, е в следващите тридесет години Франция да намали с 40% потреблението си на енергия при това не чрез „енергийни икономии“, а чрез други средства, като иновации, декарбонизация, адаптиране на автомобилния парк, развитие на водородния сектор и др. През следващите месеци ще се определи и как да бъдат подпомогнати домакинствата и индустрията в тези промени. Помощ от 1 милиард евро ще бъдат насочени за малките модулни реактори, както и за иновативни такива, способни да произвеждат по-малко отпадъци. Като цяло държавата ще се ангажира с огромен план от няколко десетки милиарда евро за целия сектор и за френската компания за електрическа енергия EDF (до голяма степен собственост на държавата), като по този начин ще гарантира капацитета за краткосрочно и средносрочно финансиране на компанията, увери Еманюел Макрон.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес