Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков: Вече нищо не може да накара хората в Югоизточна Украйна да се разоръжат

03 май 2014, 15:52 часа • 14696 прочитания
Реклама

След трагичните събития в Одеса, за Русия или която и да било друга страна ще бъде практически невъзможно да убеди хората в югоизточната част на Украйна да се разоръжат, защото има пряка заплаха за живота им. Това заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС, цитирана от БТВ.

При вчерашните сблъсъци между про- и антируски демонстранти и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса по нови данни са загинали 46 души. Осем от жертвите са загинали при падане от високи етажи по време на пожара.

Ранени са общо 214 души, включително 20 милиционери. В болница са приети 88 души, 27 от които са в тежко състояние. Броят на задържаните от милицията достигна 160 души.

"От този момент Русия фактически загуби своето влияние над тези хора, защото ще бъде невъзможно да бъдат убедени да се разоръжат при наличието на пряка заплаха за живота им", заяви говорителят на руския президент.

"За съжаление, нямаме възможност да изкажем съболезнования на официален Киев, както е прието в международната практика, защото официален Киев като такъв не съществува”, заяви Песков.

Говорителят на Кремъл определи като абсурдна идеята за провеждане на президентски избори в Украйна.

Кремъл смята за дълбок цинизъм позицията на западните страни към случващото се в Украйна, заяви говорителят на руския президент. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън заяви, че властта в в Киев трябва да има монопол над упражняването на насилие.

"Фактически нашите западни колеги оправдават по този начин множеството убийства, които в момента наблюдаваме", каза той, изразявайки съжаление, че изявлението е на Аштън. "Работата е там, че само по себе си изявлението е чудовищно на фона на наказателна операция", подчерта Песков.

"За най-голямо съжаление констатираме диаметрално противоположни гледни точки, пълно неразбиране на същността на случващото се, което е свързано или с невъзможност да се получава информация, или с нежелание за възприемането й", заяви той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес