Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария отмени среща с германския външен министър

06 юли 2024, 12:58 часа • 2315 прочитания

Унгария отмени планираното посещение на германския външен министър Аналена Бербок в Будапеща. Причината са критиките, които германският канцлер Олаф Шолц отправи по отношение на посещението на Виктор Орбан в Москва, съобщи „Киев Индипендънт“.

Унгарският премиер се срещна с Владимир Путин на 5 юли по време на необявено посещение в Москва, което се състоя дни след като се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

ОЩЕ: Кремъл след срещата Орбан-Путин: Няма прогрес към начало на мирни преговори (ВИДЕО)

"Виктор Орбан е на посещение при Путин в качеството си на унгарски министър-председател. В областта на външната политика Европейският съвет е представен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел", каза Шолц, като се позова на факта, че Унгария наскоро пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.

"Позицията на ЕС е много ясна: ние осъждаме руската агресия. Украйна може да разчита на нашата подкрепа", добави германският канцлер.

ОЩЕ: Борел: ЕС няма нищо общо с посещението на Орбан в Москва

Баербок трябваше да посети Будапеща на 8 юли, но пътуването ще бъде преместено на по-късна дата, съобщиха от германското външно министерство. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес