Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха украински командир в държавна измяна - убедил над 270 войници да се предадат

16 май 2023, 15:48 часа
Реклама

Държавното бюро за разследване на Украйна съобщи, че Костянтин Безсмертни - командир на 501-и батальон на морската пехота, е обвинен в държавна измяна. Причината - убедил е 277 войници да се предадат на руските войски като военнопленници.

Бюрото съобщи, че е прекратило делата за дезертьорство срещу 277-те войници.

Морските пехотинци от 501-и батальон са защитавали Мариупол по време на обсадата на града от руските войски през 2022 г. През април 2022 г. руските пропагандни канали заявиха, че морските пехотинци са се предали, след като Мариупол е бил обкръжен.

Разследването на украинската страна установява, че Безсмертни, началник на логистичната служба на 501-и батальон, "е предал клетвата си и е преминал на страната на врага", убеждавайки командира да предаде операции, оръжия и личен състав. В резултат на това 277 войници от 501-и батальон на морската пехота попадат в плен на руските войски.

След това заподозреният се завръща в родния си Бердянск в Запорожка област, която е под руска окупация, пише Kyiv Independent.

Според Държавното бюро за разследване на Украйна той продължава опитите си да склонява украински войници да "преминат на страната на врага" и предоставя информация за разположението на украинските сили и отбранителните способности "срещу възнаграждение".

ОЩЕ: Пригожин за новината, че е искал да разкрие руските позиции: "Това е смешно"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес