Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите украински войници през 2024 година: Оценка колко ще бъдат

06 юни 2024, 19:56 часа

Украинската армия ще може да привлече до 120 000 новобранци тази година. За сегашните нужди на армията обаче ще трябват между 100 000 и 110 000 души. Това заяви украинският депутат и доброволец на фронта Руслан Горбенко пред "Укринформ".

Реклама

Пет пъти по-малко, отколкото искаше генерал Залужни

В началото на есента на 2023 година предишният главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни (той вече не е на служба и стана украински посланик във Великобритания) намекна, че ще трябват 500 000 войници. Залужни не назова изрично публично това число, но то излезе в публичното пространство докато вървеше дебатът за новото законодателство за мобилизация в Украйна - тогава украинският президент Володимир Зеленски не се съгласи, после промени в известна степен мнението си.

Още: САЩ: Двойните граждани във военна възраст вече не могат да напускат Украйна

"Сега командването и военните на фронта отбелязват, че нуждата от личен състав за тази година е 100-110 000 души", заяви Горбенко. А причината за намаленото спрямо времето на Залужни число е, че сега Украйна не търси контраофанзива, а има план за отбрана, който да изпълнява - съставен от новия главнокомандващ на ВСУ генерал Олександър Сирски.

Мобилизацията в Украйна

В ефира на украинския телемаратон говорителят на украинското министерство на отбраната Дмитрий Лазуткин заяви, че 1 412 000 украинци вече са подали необходимите на военните комисариати данни за себе си в мобилното приложение Reserve+. Много повече обаче са го изтеглили, добави той.

"Около 15% от тези, които трябва да го направят, са актуализирали личните си данни, касаещи военна служба. 18 000 украинци, които са в чужбина, също са го направили", заяви Лазуткин.

Още: Официално: Първи затворници влязоха в украинската армия (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес