Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови явни знаци как Русия възнамерява да победи в Украйна (ВИДЕО)

18 май 2024, 09:41 часа •
Реклама

Ситуацията на фронта в Украйна остава предизвикателство, като изглежда Русия се опитва всячески да отвори нови фронтове, за да отклони биещи се в Донбас украински военни части да защитават нови направления. Това е заключението на украинския офицер от запаса, известен с прякора Tatarigami и неговия екип от анализатори.

В нов анализ Tatrigami посочва, че на границата с област Суми има по-голямо струпване на руски сили. За същото алармира и Станислав Осман, от батальона "Айдар", който поддържа канала в Телеграм "Говорят Снайпер+". "Не можем да дадем точни данни за бройката на руските войници, но определено са повече, отколкото са струпани с поглед към Черниговска област", пише в анализа. Там има и предупреждение – че макар да няма извънредно струпване на руски сили по границата по отношение на Черниговска област, то руснаците имат достатъчно ресурси за "локални операции" с цел да накарат украинското командване да отделя ресурси, които иначе би използвало другаде.

Не се забелязват големи нови руски подкрепления в Донбас, но не изключваме такива да се появят в бъдеще, гласи друго заключение в анализа.

Дори малки руски операции в Сумска и Черниговска област ще привлекат украински ресурси и ще затруднят украинската армия, защото украинското командване ще трябва да "разгъва" още сили, съгласява се в своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Харковска област

(КАРТА) Определено темпото на бойните действия в Харковска област продължава да спада – това личи от сводката на украинския щаб за 17 май. В нея са отчетени само 2 руски пехотни атаки. Първата – към село Липци, т.е. спомагателното направление на руската операция. Втората – по линията Бугруватка – Стариця. Това е на запад, в покрайнините на Вовчанск (Волчанск на руски език) – вече многократно беше коментирано, че там има мост над река Волча и руската армия се стреми да овладее тази точка, за да разшири боевете в самия град. В известна степен данните кореспондират с оценката, дадена от украинския президент Володимир Зеленски, а именно – че руснаците са достигнали първата украинска защитна линия в Харковска област, но има втора и трета линия и че ситуацията там се стабилизира.

(КАРТА) Според политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, руснаците вече имат контрол на поне 25% от Вовчанск – нещо, което е спорно, предвид факта, че постоянно има боеве в северните покрайнини на града. (КАРТА) Рьопке предупреждава и, че руските части разширяват фронта на изток, към Зъбино – това обаче са данни от руски телеграм канали, а ISW изрично пише, че още няма геолокализирани кадри, които да потвърждават. По този повод в анализа на Tatarigami има обяснение, че руската армия първоначално е разпръснала части на по-широк фронт, но не изглежда да има необходимата логистика за по-дълбок напредък в Харковска област. Без напълно окомплектовани механизирани (мотострелкови) бригади е почти невъзможно да се направи решителен голям и бърз пробив, гласи експертната оценка. Бариерите по отношение на руската логистика заради засилващия се украински отпор вероятно ще доведат до само някои ограничени руски успехи, ако изобщо има и такива, смята Tatarigami. Какво значи предизвикателства пред руснаците, вижте примери:

  • ВИДЕО, 18+ - украински картечар разстрелва почти от упор руска щурмова група с картечница "Браунинг".
  • ВИДЕО, 18+ – руска щурмова група бива елиминирана на практика за минута след като опитва да щурмува украинска позиция с атака с бронетранспортьор, поне 9 руски войници загиват в рамките на секунди.

Голямата опасност от сегашната ситуация в Харковска област обаче е друга, научете: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

(КАРТА) Рьопке пише за Липци, че руснаците така и не могат да стигнат до самото село, но се мъчат да напреднат. "Зоната на контрол в Лукянци (малко по-на север от Липци) е разширена", уверява популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, в дневния си обзор. Няма геолокализирани видеокадри, които да потвърждават твърдението. Каналът обаче не обелва дума за нещо повече – общото заключение е "водят се боеве".

Войната в Украйна: Извън Харковска област

Има известно понижение на интензивността на боевете като цяло в Украйна. На дневна база руснаците са извършили 13 пехотни атаки по-малко по целия фронт на 17 май – общо 101, съгласно дневната сводка на украинския генщаб. Най-горещи са Покровското направление (на запад от Авдеевка, с основни точки на боеве от север на юг Новоалександровка – Сокол – Нетайлово) – 25 руски пехотни атаки, Кураховското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка и Григоровка) – 16 руски пехотни атаки, както и Краматорското направление т.е. Часов Яр – 15 руски пехотни атаки. Рязко повишение на руската активност има и на източния бряг на река Днепър, при село Кринки (30 километра североизточно от град Херсон) – 13 отбити руски пехотни атаки.

(КАРТА) Специално за Часов Яр Tatarigami е категоричен – руснаците успяха да направят няколко операции с малки щурмови групи на запад от канала "Северски Донец – Донбас", но така и не успяха да се укрепят. Руският военен телеграм канал "Дневник на Десантчика" посочва, че украинците успешно са контраатакували на северния фланг на Часов Яр, при Калиновка и дори имат няколко позиции в западните покрайнини на Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Засилват се руските опити за атаки с повече бронирана техника, добавя украинският офицер от запаса. Вчера се появиха кадри от такъв опит откъм Ивановско (5-6 километра западно от Бахмут) – руската атака е успешно спряна, уверяват украинците (СНИМКА). Именно на южния фланг ситуацията е по-сложна, пише Tatarigami и посочва като основна руска непосредствена цел там Клещеевка – на 7 километра югозападно от Бахмут (КАРТА).

(КАРТА) В направлението към Курахово бавно и постепенно руските сили напредват, макар и много мъчително, в Красногоровка и Григоровка. Руските сили са завзели позиция източно от Красногоровка, при езерото Борисовка, пише "Рибар". И добавя, че от юг, на 9 километра южно от Велика Новоселка с поглед към Угледар руснаците "постепенно се придвижват напред" при селата Урожайно и Старомайорско – с други думи няма някакъв по-съществен руски успех там все още.

Тази нощ Русия е изстреляла 13 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна – както от север (Курска облст), така и от юг (окупираната част на Херсонска област). Свалени са всичките - в Харковска, Полтавска, Николаевска, Днепропетровска област и над Виница, съобщават украинските ВВС.

ОЩЕ: Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес