Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова версия къде е бил отровен Скрипал, Австрия иска да е посредник за мир с Русия

29 март 2018, 07:30 часа • 7221 прочитания

Първият контакт на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с отровата, която ги засегна много тежко, е бил в дома им във Великобритания, съобщи британската полиция.

Експерти са установили, че най-високата концентрация от невротоксичния агент е била на входната врата на дома им. Следи от отровното вещество са намерени на други места, които разследващите обработваха през последните седмици, но в много по-малки концентрации от намерените в дома на Скрипал и дъщеря му, заявиха от лондонската полиция, предаде БГНЕС.

Разследващите са блокирали достъпа до пейката, на която са намерени двете жертви на отравянето, както и една кръчма, ресторант и гроба на жената на Сергей Скрипал, които те са посетили преди симптомите на отравянето да се изявят. В разследването са включени 250 специалисти и то може да продължи месеци.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, което Москва отрича. След като Лондон експулсира 23 руски дипломати, вече 27 други страни обявиха в началото на седмицата подобни мерки, в знак на солидарност с Великобритания - сред тях страни като Унгария и Молдова, САЩ също решиха да експулсират 60 руски дипломати. Москва изрази негодуванието си от това и обеща да отговори на тези действия.

Сергей Скрипал и дъщеря му остават в кома в болницата, като майката на Скрипал още не знае какво се е случило.

Политически реакции

Междувременно премиерът на Великобритания Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел се договориха да продължат съпротивата си срещу "разрастващата се руска агресия".

По данни на британското правителство двете са провели телефонен разговор, по време на който Мей е изразила благодарността си към Меркел за "силната подкрепа и солидарност" във връзка с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри.

"Канцлерът и министър-председателят стигнаха до заключението, че е необходимо да продължат съвместната си работа, противопоставяйки се на увеличаващата се руска агресия", добавиха от "Даунинг Стрийт" 10.

В прессъобщението се посочва още, че държавните ръководители са обсъдили и временното освобождаване от плащането на мита върху стоманата и алуминия, обявени от САЩ миналата седмица. Освен това Май и Меркел са отбелязали важността от запазването на споразумението за иранската ядрена програма.

Същевременно австрийският външен министър Карин Кнайсъл посочи, че Австрия е готова да посредничи между Лондон и Москва за урегулиране на отношенията помежду им.

"Ние сме отворени за всички и ако пожелаят от нас посредничество (между Русия и Великобритания), то ние с радост ще се съгласим на това", увери тя в ефира на телевизионния канал ORF-2.

Кнайсъл изрази още мнение, че Австрия е идеалният "канал за диалог на високо равнище между всички участници", тъй като Австрия "е в ЕС от 1995 година като държава с неутрален статут". "Затова за нас е важно да проведем подобна дипломация, която да ни позволи да останем в диалог", подчерта австрийският министър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес