Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова година, нови санкции: Полша ще поправя стореното от Орбан

21 октомври 2024, 17:37 часа • 1212 прочитания

Страните от ЕС искат да подновят дискусиите за нанасяне на удар върху руската икономика през януари 2025 г. Защо точно тогава? Причината е, че Унгария - най-близкият съюзник на Москва в ЕС - ще предаде щафетата на председателството на Съвета на ЕС на своята съседка Полша.

Варшава вече сигнализира, че иска да използва 6-месечния си мандат, за да засили контрола върху руското гориво, което продължава да бъде важен източник на приходи за Кремъл. „Вносът на руска енергия се увеличава. Лош знак е. Трябва да се справим с това“, заяви Кжищоф Болеста, полският министър на климата и околната среда, по-рано тази седмица на среща на министрите в Люксембург.

Още: Унгария обяви как ще изнудва ЕС за сметка на Украйна, за да продължава напред с руския петрол

ЕС вече наложи ограничения върху руския петрол и значително намали покупките на газ по тръбопроводи. Има обаче десетки добре известни пропуски, от които Москва се възползва, както и нарастващ флот от труднопроследими танкери, които все още продават руски изкопаеми горива по целия свят: Руският "сенчест флот" замърсява океаните с петрол, а Западът бездейства.

Блокът има остра нужда от „преоценка на стратегията си за санкции, за да подобри техния дизайн и прилагане, и полското председателство със сигурност предоставя добра възможност за това“, казва Мария Шагина - икономист и експерт по санкциите в Международния институт за стратегически изследвания, цитирана от Politico.

Още: Вучич благодари на Путин за руския газ и обеща Белград да не санкционира Москва

Орбан е спрял дискусиите за санкциите

Според дипломати и официални лица унгарският премиер Виктор Орбан е използвал председателството на страната си, за да спре на практика разговорите за санкции. Сега държавите членки очакват Полша да съживи наболелите въпроси, които са останали на дневен ред.

Снимка: president.gov.ua

„В Украйна настъпва сурова зима, но също така и краят на едно катастрофално унгарско председателство“, казва един от високопоставените дипломати на ЕС, цитиран от брюкселската медия. „Надяваме се, че всички въпроси, които станаха заложници на неконструктивното блокиране от страна на Унгария, ще бъдат решени с необходимото чувство за спешност. Свежият полъх определено е много очакван".

Още: Анализатори: Постоянните промени пречат на санкциите срещу Русия

Втори дипломат казва: "Трябва да приемем, че режимът на санкции не работи, както трябва - има проблеми с втечнения природен газ, има проблеми с петрола, има проблеми с някои търговски стоки“.

И все пак, за да може новият пакет да стартира, Европейската комисия първо трябва да предложи мерките на 27-те държави членки на блока, а после да има единодушие.

Не беше изненада, че през последната половин година темпото на санкциите спря. През юли главният дипломат на ЕС по въпросите на санкциите Дейвид О'Съливан заяви, че следващият „логичен момент“ за нов тласък по темата вероятно няма да настъпи преди края на годината, т.е. преди края на унгарското председателство на Съвета на ЕС. Новата Европейска комисия пък ще бъде назначена най-рано през есента.

Още: Данъкоплатците в САЩ помагат косвено на Кремъл да поразява украински болници

Каква е целта на Полша?

Полша иска да използва председателството си, за да настоява за повече прозрачност относно това колко точно руски изкопаеми горива влизат в ЕС, може би дори под фалшив претекст.

Още: Първите санкции на САЩ срещу китайци, помогнали на Русия с военен дрон срещу Украйна: Нова ескалация?

Инициативата се радва на значителна подкрепа. По-рано тази седмица 10 държави, сред които Франция, Чехия, Швеция, Финландия и трите Прибалтийски републики, отправиха съвместно предупреждение, че „напоследък се е увеличил вносът на руски втечнен природен газ“ в ЕС, но че „тези доставчици на природен газ понастоящем не са правилно идентифицирани“.

Документът, цитиран от Politico, призовава за по-строги проверки на произхода на газа, влизащ в блока, за да се гарантира проследяването му. Това е предложение, което вероятно ще попадне в дневния ред на полското председателство през януари.

Всички нови санкции ще трябва да преодолеят и унгарската съпротива, дори ако Будапеща вече не ръководи разговорите.

Още: Унгария преговаря с "Газпром" за повече газ по "Турски поток"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес