Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

03 юни 2024, 19:06 часа
Реклама

Поредният скандал с руски шпиони се заформи в Европа, след като Полша арестува 18 души по обвинения в извършване на проруски враждебни действия. За това съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Сред задържаните има човек, за когото се предполага, че е участвал в план за убийство на Володимир Зеленски, заяви полският вътрешен министър Томаш Симоняк.

„10 от арестуваните от декември насам са били пряко замесени в планирането на различни форми на саботаж в Полша“, каза Симоняк. Още: Полша позволи на Украйна да удря с доставено от нея оръжие по цели в Русия

Полските власти свързаха някои от последните случаи на палежи или опити за палежи с агенти, спонсорирани от Русия. Според агенцията за вътрешна сигурност сред арестуваните през последните месеци има полски, беларуски и украински граждани.

През април е арестуван поляк, за когото се твърди, че е бил подготвен да шпионира за руското военно разузнаване в предполагаем заговор за убийството на Зеленски, съобщиха полските прокурори. Още: "Русофобската върхушка ще съжалява": Русия се закани на Полша

Симоняк заяви, че предполагаемите саботажни действия са част от по-широк план, включващ кибератаки, насочване на мигранти в Беларус да преминат границата с Полша и заплаха за сигурността на Полша.

„Не се съмняваме, че по заявка на Русия, действат хора, които са готови да заплашват живота, здравето и имуществото на полските граждани“, добави вътрешният министър.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес