Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нощните клубове във Франция отново отварят врати

16 февруари 2022, 03:00 часа • 1379 прочитания

Поредният етап от облекчаването на ограниченията, свързани с коронавируса доведе до отмяната на забраната за посещаване на нощни клубове във Франция и облекчаването на някои ограничения за културните институции и баровете, предава БГНЕС.

През двете години на пандемията нощните клубове във Франция са били официално затворени за общо 18 месеца. След като отвориха отново в началото на юли 2021 г., се наложи да затворят врати отново поради поредния скок на заболеваемостта от коронавирус през декември. Според съобщения в медиите някои клубове в Париж, Нант, Лион и други градове в страната са обявили плановете си да организират дискотеки веднага след полунощ, още от първите минути след отмяната на забраната.

В допълнение към клубния живот ще се трансформира и секторът на общественото хранене и животът на културните институции. Баровете и бистрата вече ще могат да сервират напитки, докато клиентите им стоят пред бара, а във влаковете на дълги разстояния, стадионите и кината ще могат отново да се сервират храна и напитки.

Следващият етап на облекчаване на ограниченията е насрочен за 21 февруари и ще засегне главно образователните институции. По-специално, на учениците ще бъде позволено да ходят без маска по време на часовете на открито и часовете по физическо възпитание на закрито. От 28 февруари режимът на маските ще бъде отменен за всички закрити помещения, в които се изисква ваксинационна карта преди влизане. Освен това хората, които са били в контакт със заразени с COVID-19, ще трябва да си направят само един тест, за да потвърдят, че са здрави.

Що се отнася до пропуска за ваксинирани, досега властите предпазливо намекваха за възможността той да бъде премахнат през март-април. Този срок беше потвърден на 9 февруари от говорителя на правителството Габриел Аттал.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес