Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия съобщи за увеличаване на радиацията на границата с Русия

17 септември 2024, 15:05 часа • 12967 прочитания

Норвежката агенция за радиационна и ядрена безопасност (DSA) е регистрирала повишаване на радиацията над установените норми на границата с Русия, съобщава Barrents Observer, позовавайки се на изявление на агенцията.

Според съобщението две радиационни станции са отчели следи от цезий-137 - радиоактивен изотоп, който се отделя при разпадането на уран-235, който е част от горивото за ядрени реактори, както и се използва в ядрените оръжия. 

Количеството на цезий-137 в пробите е ниско, макар и по-високо от нормалните стойности - около 5 микробекерела на кубичен метър, пояснява Бредо Мелер от звеното за аварийна готовност на DSA. Радиоактивният изотоп е открит в периода от 9 до 12 септември и само на станции в близост до норвежко-руската граница. Другите станции за радиационен мониторинг - в Северна Норвегия и в Лапландия - не го регистрират.  

Още: Пореден хеликоптер се разби в Русия с трима души на борда

Източникът на цезий-137 е неясен, подчертава DSA. Има няколко атомни ледоразбивача, работещи в Баренцово море, както и ядрени подводници, които на 16 септември влязоха в най-голямото руско военно учение от Студената война насам "Океан 2024". Малко вероятно е обаче да възникне "изтичане" на цезий-137 от работещ реактор в морето, смятат норвежките експерти.

Друга възможност е свързана с разработването или тестването на руската ядрена ракета "Буревестник", която се изстрелва от полигон на архипелага Нова Земя.

Още: "Да построим копия на Лондон и Вашингтон и да ги ударим с ядрени ракети": Заплахите в Русия достигат нови висоти (ВИДЕО)

Barrents Observer, стъпвайки на сателитни данни, съобщава, че руски специалисти по ядрени оръжия са работили активно на Нова Земя през цялото лято и началото на есента. Специални кораби на "Росатом" са посетили Арктическия архипелаг, а военнотранспортни самолети Ил-76 са били забелязани на летище Рогачево на Нова Земя. Тестването на "Буревестник", който американските власти нарекоха "летящия Чернобил", не беше официално съобщено, посочва The Moscow Times.

Според американското разузнаване от 13 известни теста на "Буревестник" 11 са завършили неуспешно. През 2019 г. една ракета се разби в Баренцово море и по време на мисия за изваждането й избухна експлозия, която уби 7 души, включително учени от ядрения център в Саров.

Още: Наричат го "Летящият Чернобил? Какво е "Буревестник" - едно опасно, страшно оръжие в ръцете на Путин

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес