Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никой не спря Орбан: Унгария ще диктува дневния ред на ЕС от 1 юли

01 юли 2024, 11:37 часа

От днес, 1 юли, Унгария ще определя дневния ред на Европейския съюз. Въпреки множеството призиви страната да не получава председателството на Съвета на ЕС, Будапеща го поема от Белгия на ротационен принцип и ще е в тази позиция до края на 2024 година.

Реклама

Още: 20 000 искат Унгария да не председателства ЕС: "Путин бомбардира Украйна, а Орбан му стисна ръката"

Каква е унгарската програма?

Програмата на унгарското председателство ще се съсредоточи върху 7 приоритета, сред които са: укрепване на отбранителната политика на ЕС; борба с нелегалната миграция; решаване на демографските проблеми; подкрепа за земеделските производители и селското стопанство.

Лозунгът на Унгария е "Да направим Европа отново велика", подобно на "Да направим Америка отново велика" на Доналд Тръмп.

Още: "Да направим Европа отново велика": Унгария копира лозунга на Тръмп за председателството на ЕС

Противоречия

Преди дни германският евродепутат от "Зелените/Европейски свободен алианс" Даниел Фройнд, чието име се прочу в България около борбата с корупцията, изпрати писмо с 20 000 подписа до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което се призоваваше за прекратяване на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС.

Още: Унгария освобождава цените на храните, обяви край на инфлацията

Една от цитираните причини бе близкото отношение на премиера Виктор Орбан с руския диктатор Владимир Путин. Припомняше се, че преди визитата си в Китай Орбан се е отбил до Русия, за да стисне ръката на издирвания от съда в Хага руски лидер, отговорен за агресивната война в Украйна.

Орбан редовно блокира санкции на ЕС срещу Москва и пакети с военна помощ за Киев, а последната голяма бариера пред блока постави пред печалбите от замразените руски активи. ЕС иска 90% от тях да отиват за оръжия за Украйна.

Още: Пари от Путин за Украйна: ЕС ще финтира Орбан, обяви два транша

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес