Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никакво освобождаване на мобилизирани руснаци не предстои, увери руски депутат

15 юли 2024, 11:22 часа • 1371 прочитания

Руското военно министерство не планира масова демобилизация в руската армия и слуховете за обратното не отговарят на действителността. Това заяви руският депутат и председател на военната комисия към Думата (долната камара на руския парламент) Андрей Картаполов: Няма измъкване: Мобилизираните руснаци ще се бият в Украйна до края на войната (СНИМКА, 18+)

Картаполов говори по темата пред руското издание "Topwar". Той развенча слуховете, че тази есен "частично мобилизираните" от есента на 2022 година в руската армия ще бъдат освободени – 150 000 души, а още 200 000 ще бъдат изтеглени на позиции в руския тил.

Няма да има нова мобилизация (след тази от 2022 година), с която да се заменят сега биещи се в Украйна войници, по думите на Картаполов. Той обърна внимание и, че 350 000 души е половината от състава на Северния военен окръг на Руската федерация, а при сегашната ситуация никой няма да си и помисли, че такова число хора може да бъде върнато (от Украйна).

Казаното от Картаполов ясно показва, че веднъж влезеш ли в руската армия, оставаш там или до края на войната в Украйна, или докато не те убият, или докато не избягаш някак.

Още: BBC: Жалби и протест в Москва заради принудително вземане на наборници

Руският учебник за бой

Украинският о.з. полковник и военен анализатор Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, отново обърна внимание на руската теория за военно дело. Той анализира т.нар. руски военни наръчници за вътрешно ползване и посочи, че според базовите указания в тях щурмовите пехотни групи не атакуват укрепени позиции, докато не бъдат защитени в достатъчна степен с артилерийски огън и въздушна подкрепа. Само че в това съждение има и противоречие – можело да се атакува и без такава подкрепа, стига действията да са в рамките на максимум около 1 час и цел да бъдат изненадани защитаващите укрепени позиции противници. Според Машовец, това е включено в "наръчника" като оправдание "на академично ниво" за безмилостната руска тактика на хвърляне на пушечно месо.

Още: Край: Руснаците, които трябва да воюват в Украйна, не може да излизат извън Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес