Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия връща заграбени колониални съкровища на Индонезия и Шри Ланка

06 юли 2023, 14:56 часа
Реклама

Нидерландия ще върне стотици артефакти от колониалната епоха на Индонезия и Шри Ланка, включително съкровища и инкрустирано със скъпоценни камъни бронзово оръдие, предаде АФП.

Решението за връщане на около 478 предмета последва препоръките на назначена от правителството комисия от миналата година, която проучи незаконните нидерландски колониални придобивки, изложени понастоящем в музеи в Нидерландия.

Комисията беше създадена след искане от страна на Индонезия за връщане на някои произведения на изкуството и природонаучни колекции от бившия ѝ колониален владетел Нидерландия.

Някои от предметите, които трябва да бъдат върнати, включват така нареченото "Ломбокско съкровище" от стотици златни и сребърни предмети, заграбени от холандската колониална армия след превземането на двореца Какранегара на индонезийския остров Ломбок през 1894 г. То включва и бронзово оръдие, украсено със сребро, злато и скъпоценни камъни, включително рубини.

Смята се, че "оръдието на Левке" от XVIII в. е подарък от шриланкийския аристократ Левке Дисава на краля на Канди около 1745-46 г. Днес то е част от колекцията на Рийксмузеум в Амстердам.

ОЩЕ: "Затваряме кранчето". Защо Нидерландия слага край на добива на газ, въпреки печалбите

Директорът на музея Тако Дибитс заяви, че "реституцията е положителна стъпка в сътрудничеството с Шри Ланка".

В бъдеще комисията ще вземе решения и за други артефакти, съобщи обществената телевизия NOS. Това включва произведения на изкуството от Нигерия, както и колекцията на Дюбоа, състояща се от юздите за езда на принц Дипонегоро, явански крал, който се противопоставя на нидерландското колониално управление през XIX век.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес